4 5 1 3 röster

Smörgåstårta i pajform

Lagom stor smörgåstårta i tre lager, för fest i mindre format.


Ingredienser

Bröd som bas – Rosta eller Jättefranska

Fyllning 1 – Ärtröra

  • 4 dl frysta gröna ärtor
  • 150 g fetaost
  • 1/3 pressad citronjuice
  • 2 msk hackad dill
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk kallt vatten
  • Salt & peppar

Fyllning 2 Färskoströra med picklad rödlök

  • 150 g cream cheese
  • 1 dl crème fraiche
  • 1/3 pressad citron
  • Salt & peppar
  • Picklad rödlök

Fyllning 3 – Cashewnötsröra

  • 100 g cashewnötter
  • 200 g grillad paprika
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk crème fraiche
  • 1/3 pressad citron
  • Salt & peppar

Garnering

  • 400 g cream cheese
  • 1 dl crème fraiche
  • Ätbara blommor, t ex penséer, violer, fläder, syren
  • Rädisor
  • Bladpersilja

Tillagning

Gör så här

  1. Mixa fyllningarna separat och häll över i skålar.
  2. Lägg ett lager med brödskivor underst i en hög pajform med avtagbar kant.
  3. Bred ut ett lager av fyllning 1.
  4. Lägg på ett nytt lager med brödskivor.
  5. Bred ut ett lager av fyllning 2 och toppa med picklad rödlök.
  6. Lägg på ett nytt lager med brödskivor.
  7. Bred ut ett lager av fyllning 3.
  8. Avsluta med ett lager brödskivor till.
  9. Ställ formen i frysen i 20 minuter.
  10. Ta ut pajformen och ta av den avtagbara kanten.
  11. Bred ut cream cheese runt och över hela smörgåstårtan.
  12. Dekorera med solrosskott, ätbara blommor, bladpersilja och tunna skivor av rädisor.