5 5 1 0 röster

Italiensk Smörgåstårta med soltorkade tomater och mascarpone

Smörgåstårta med härliga smaker från Italien. Italienskt Lantbröd, basilika och soltorkade tomater i en underbart god mix.


Ingredienser

Fyllning 1 och 3

  • 250 g mascarpone
  • 2 dl hackad färsk basilika
  • 1 vitlöksklyfta
  • Salt och peppar

Fyllning 2

  • 150 g gorgonzolaost
  • 2 dl crèmefraiche
  • 10 bitar soltorkade tomater
  • Salt och peppar
  •  

Garnering

  • 2 dl crèmefraiche
  • 250 g mascarpone
  • 70 g parmaskinka
  • 70 g salami
  • 10 körsbärstomater
  • 280 g små mozzarellabollar
  • 10 urkärnade svarta oliver
  • 10 kvistar färsk timjan
  • 25 g parmesanost
  • 20 pumpa- eller ärtskott

Tillagning

Gör så här

Fyllning 1 och 3

  1. Mixa samman mascarpone, basilika och finhackad vitlök till en slät kräm. Salta och peppra.
  2. Täck botten med Italienskt Lantbröd. Bred hälften av fyllningen på understa bottnen. Täck med ett lager av bröd.

Fyllning 2:

  1. Vispa upp crèmefraiche och tillsätt gorgonzolan. Finhacka de soltorkade tomaterna och rör i. Salta med försiktighet (då de soltorkade tomaterna och gorgonzolan innehåller salt) och tillsätt peppar.
  2. Bred fyllning 2 på brödlager nummer 2 och täck med den tredje brödskivan. Bred på resten av fyllning 1 och täck med det översta lagret av Italienskt Lantbröd.

Garnering:

  1. Vispa upp crèmefraichen så den blir fast. Tillsätt marscarpone mot slutet. Bred krämen runt kanten och täck hela tårtan.
  2. Dela skivorna av parmaskinka mitt itu på längden och rulla till rosor. Fördela rosorna överst på tårtan. Vik salamiskivorna på mitten och forma till rosor. Fördela dem över tårtan.
  3. Halvera körsbärstomaterna och lägg på tårtan. Strö över oliverna och toppa med timjan. Hyvla över parmesanosten.
  4. Täck tårtan runtomkring med pumpa- eller ärtskott.