Om bröd och hälsa

Bröd innehåller massor av nyttigheter. Att äta bröd till varje måltid är ett enkelt sätt att fylla på med energi, fibrer, protein, vitaminer och mineraler.

Det är viktigt att våra konsumenter kan göra medvetna val utifrån sina egna behov och preferenser. Vi är därför noga med att vara transparenta i vad våra produkter innehåller och alla förpackningar har en tydlig märkning.

Nyckelhål

Nyckelhålet hjälper dig att göra hälsosamma matval och att hitta de nyttigare alternativen. Genom att välja en nyckelhålsmärkt produkt får du i dig mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och nyttigare eller mindre fett. Cirka en tredjedel av våra bröd är nyckelhålsmärkta.

Se våra nyckelhålsmärkta bröd

Hos Livsmedelsverket kan du läsa mer om reglerna för nyckelhålsmärkningen.

Fullkorn

Fullkorn är spannmål, t.ex. vete, råg eller havre, som har kvar alla sina delar inklusive skalet. Det finns i olika former och kan vara kan vara fin- eller grovmalet mjöl, flingor, kross eller hela kärnor. Fullkorn kan man alltså bara få i sig genom att äta spannmålsprodukter. Vi har flera matbröd och skorpor som är bakade på fullkorn. 45% av våra bröd har en fullkornshalt på över 25%.

Se våra fullkornsbröd

Fullkorn är bland annat bra eftersom:

  • Det innehåller mycket fibrer.
  • Det ger struktur och tuggmotstånd i brödet.
  • Det är en viktig källa för järn och B-vitaminer.
  • Påverkar blodsocker och kolesterol positivt
  • Kan minska risken för diabetes, tjocktarmscancer, hjärt- och kärlsjukdomar 

Fiber

Kostfiber kallas de kolhydrater från växtriket som inte bryts ner vid matsmältningen, utan når tjocktarmen i stort sett opåverkade. Kostfiber är nyttigt eftersom de ger en behaglig mättnadskänsla utan att tillföra kroppen någon energi. 34% av Pågens bröd är rika på fiber, dvs har en fiberhalt på över 6g/100g produkt.

Fiber är bland annat bra för att:

  • Mage och tarmar ska fungera normalt
  • Ge mättnadskänsla
  • Mat med mycket fibrer gör att blodsockret stiger långsamt.

Osötade produkter

Ett bröd räknas som osötat om det inte har tillsatts mer socker än vad som behövs för jästnäring och som därmed inte bidrar till någon söt smak. Jäst behöver nämligen näring i form av socker för att kunna jäsa och ibland räcker inte de naturliga sockerarterna i spannmålet till. I ett osötat bröd har man alltså inte tillsatt socker för smakens skull. Men ett bröd kan aldrig vara sockerfritt då mjöl alltid naturligt innehåller sockerarter. Det är därför osötade bröd kan innehålla sockerarter i näringsdeklarationen men inte i ingrediensförteckningen.

Sockerartsmängden varierar från bröd till bröd, men generellt är den relativt låg jämfört med flera andra livsmedel och vi strävar efter att hålla nere sockernivåerna utan att kompromissa med smaken. 

Se våra osötade bröd

Salt

Salt tillför bröd flera positiva egenskaper, som god smak och bättre volym. Saltet hjälper också till att öka brödets hållbarhet och lyfta fram andra smaker. Vår hållning är att hålla nere saltmängden i våra recept så långt som möjligt, utan att påverka brödets kvalitet och smak.

Fett

Fett är viktigt för att du ska kunna växa och må bra. Det är energirikt och bidrar till att bygga celler, hålla dig varm och bilda hormoner. I bakningen finns det många fördelar med fett. Det gör att bröd smakar bättre, får en jämnare struktur, smular mindre och håller sig färskt längre. Det förekommer också naturligt i spannmål och därför kommer det alltid att finnas lite fett i innehållsdeklarationen, även om vi bakar utan tillsatt fett.

Bröd är fettsnåla jämfört med många andra livsmedel, till exempel charkprodukter och en hel del mejeriprodukter. Alla fetter innehåller en kombination av mättat, enkelomättat och fleromättat fett. Vi använder aldrig vegetabiliska oljor eller fetter som innehåller transfetter eller som är härdade.

Allergener

Det är viktigt för Pågen att ha ett sortiment som kan ätas av många. Vi undviker så långt det är möjligt att använda allergener från EU:s allergenlista i våra produkter. Dock finns gluten i alla våra produkter och några innehåller mjölk och ägg inom det söta sortimentet. Även andra allergener kan förekomma och aktuell information om våra produkter och vad de innehåller finns på förpackningarna och på sortimentsidorna.

Pågen använder cookies för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Läs mer om cookies.