I vårt sortiment finns några riktiga klassiker som har älskats av svenska folket i generationer och som fortfarande är några av våra mest populära produkter. Här berättar vi historien bakom dessa klassiska smaker. Upplev själv hur goda de är!
Hönökakan är en riktig klassiker som är älskad av många. Historien om Hönökakan går ända tillbaka till 1950-talet. På Majornas Ångbageri - som så småningom kom att heta Pååls och som senare slås samman med Pågen - jobbade en bagare som var bosatt på Hönö i den bohuslänska skärgården. Han berättar om det tunna brödet som öns fiskare bakade och packade ner i sina matlådor. Hans berättelse leder till att Majornas Ångbageri börjar baka en Hönökaka. Brödet har vissa likheter med Hönöfiskarnas bröd men det bakas med ett recept som gör brödet både mjukare och kraftigare. Än idag, mer än 60 år senare, är den mjuka, färska Hönökakan fortfarande omåttligt populär och finns nu dessutom i många olika varianter.
Känner du till Sveriges första skivade formfranska? Det gör du säkert, namnet på brödet är JätteFranska och lanserades redan under 1960-talet. Idé och inspiration kom från USA där just skivad formfranska var oerhört populär. I Sverige tog vi snabbt till oss den amerikanska trenden med att rosta brödet och Jättefranska blev en omedelbar succé. Trots att vi idag bakar flera olika slags formbröd är det fortfarande den klassiska Jättefranskan som är konsumenternas favorit och Sveriges största och mest sålda formbröd. I all sin enkelhet är JätteFranskan för många fortfarande det perfekta rostbrödet. Jättestor, jättefrasig, jättegod!
Ibland är det tillfälligheter som ligger bakom hur våra produkter kommer till. Små kanelsnäckor var en specialitet som vi på 1970-talet ännu bakade för hand. Men när bagarna lyfte över snäckorna på ugnsbandet gick det ibland lite galet. Snäckorna ställde sig ofta på högkant och blev då helt misslyckade. Men – någon bagare tyckte att de faktiskt såg riktigt trevliga ut, och smaken var ju lika god. Dessutom höll de sig faktiskt färska längre. Vips så hade vi skapat Gifflar kanel – Sveriges idag mest sålda kaffebröd. Tänk vilken tur att bagarna på sjuttiotalet hade otur!
Våra goda skorpor har bakats i olika varianter allt sedan Anders Påhlssons dagar. Skorpan har dock inte alltid sett ut så som vi känner den idag. 1962 blev hustrun till Göte Nyberg, bagare på Påhlssons i Malmö, besviken då hon upptäckte att den traditionella skorpan inte längre gick att ”doppa” i hennes nyinköpta kaffekopp. Göte Nyberg förstod att många andra familjer också hade problem med rundskorporna och snart såg den avlånga, koppvänliga skorpan dagens ljus. Skorporna har blivit uppskattade över världen och exporteras idag under namnet Krisprolls till mer än 20 länder.
LingonGrova lanseras i början av 1990-talet under namnet Lantgrova. Eftersom det inte gick något vidare i början fanns det planer på att sluta baka brödet. Vi beslutade oss dock för att ge det en chans till och tur var det, för idag är LingonGrova Sveriges mest köpta bröd. Närmare hälften av alla svenskar äter LingonGrova åtminstone någon gång per år, och många av oss varje dag. Fullkorn, surdeg och lingon ger brödet en fyllig, unik smak och gör LingonGrova till en självklar favorit på många frukostbord.