Upptäck glädjen i att dela en smörgåstårta med dem du håller kär. Vi på Pågen vet att bröd är en källa till gemenskap, smörgåstårtan är inget undantag. Perfekt till alla festligtliga tillfällen eller som en överraskning till helgbrunchen. Denna unika och mångsidiga maträtt kombinerar det bästa av både smörgåsar och tårtor för att skapa en festlig och smakrik upplevelse. Lär dig hur du skapar din egen smörgåstårta med lager på lager av smakrika ingredienser, perfekt för alla tillfällen.

Snabblänkar för dig som vill läsa mer

2024-07-01

Smörgåstårtans historia

Varje smörgåstårta vi delar bär på en bit av vår stolta baktradition. Följ med på en resa bakåt i tiden och upptäck historien bakom denna älskade rätt.

Läs mer om Smörgåstårtans historia här

När brukar man äta smörgåstårta?

Smörgåstårtan är så mycket mer än bara en maträtt; det är näst instill en kulturell institution i Sverige. Lär dig mer om de tillfällen där smörgåstårtan blir extra uppskattad av gästerna och en naturlig del av buffébordet, från födelsedagsfiranden till studentfester och företagsevent.

Smörgåstårta recept

Smörgåstårtan är en mångsidig klassiker som passar för både traditionella och moderna sammanhang. Läs mer om hur Pågens färska bröd kan ta din smörgåstårta till nästa nivå. Med ett färskt och gott bröd är det nästintill omöjligt att misslyckas med att skapa den perfekta smörgåstårtan. Vi på Pågen har tagit fram fantastiska recept på goda smörgåstårtor som kan glädja dina gäster. Oavsett om du föredrar klassiska eller innovativa fyllningar, guidar vi dig genom processen steg för steg för att garantera en imponerande och läcker presentation. Låt Pågens färska bröd vara grunden i dina smörgåstårtor. Utforska våra recept och låt kreativiteten flöda, från klassiska till nyskapande varianter.

Läs mer om smörgåstårta recept här

Varm smörgåstårta

Introducera en värmande twist på smörgåstårtan. Våra recept på varma smörgåstårtor är perfekta för kyligare dagar och bjuder på en hjärtlig smakupplevelse.

Läs mer om varm smörgåstårta här

Vegetarisk smörgåstårta

Upplev våra recept på vegetariska smörgåstårtor som är lika rika på smak som de är på näring. Ett bevis på att man inte behöver kompromissa med smaken för att äta grönt.

Läs mer om vegetarisk smörgåstårta här

Vegansk smörgåstårta

Följ med oss på en vegansk smakresa. Upptäck våra recept på veganska smörgåstårtor som är fulla av smak och kärlek, perfekt för att imponera på alla gäster.

Läs mer om vegansk smörgåstårta här

Bröd till smörgåstårta

Det perfekta brödet är nyckeln till en lyckad smörgåstårta. Låt oss vägleda dig genom valet av Pågens bröd för att skapa den ultimata smörgåstårtan.

  • LingonGrova

  • Hönökaka

  • Jättefranska

  • Roast´n Toast

Precis som alltid när det kommer till att lyckas med matlagning handlar det om att alltid satsa på bra råvaror. Ett färskt och gott bröd är därför den perfekta utgångspunkten för att lyckas med din smörgåstårta.
— Malin Engblom Jeppsson, Brand & Marketing Manager på Pågen

Fyllningar till smörgåstårta

Om brödet är hjälten är fyllningar hjärtat i varje smörgåstårta. Vi på Pågen har recept på en värld av smaker för att göra din smörgåstårta oemotståndlig. Läs våra tips för att fylla din tårta med kärlek.

Läs mer om fyllningar till smörgåstårtan här

Dekorera smörgåstårta

Ge din smörgåstårta det där lilla extra med Pågens dekorationstips. Vi guidar dig till hur du kan använda våra bröd och färska ingredienser för att skapa vackra och aptitliga konstverk som garanterat fångar blicken på festen.

Läs mer om dekorera smörgåstårta här

De sex populäraste smörgåstårtorna

Upptäck de sex mest älskade recepten på smörgåstårtor hos Pågen. Från klassiska till nyskapande, dessa smörgåstårtor representerar det bästa av vad tradition och innovation kan erbjuda, alltid med Pågens kvalitetsbröd som bas.

Tips på 8 st goda fyllningar till smörgåstårta

Förnya din smörgåstårta med Pågens recept inspirerande fyllningar. Vi delar med oss av tips på hur du kan kombinera olika smaker och texturer för att skapa fyllningar som både överraskar och förgyller. Upplev hur våra bröd kompletterar varje fyllning perfekt.

Frågor och svar om Smörgåstårta

Hur länge står sig en smörgåstårta med räkor?

En smörgåstårta med räkor håller sig fräsch i kylskåp i cirka 1-2 dagar, förutsatt att den förvaras korrekt i en tät behållare. Det är viktigt att inte låta den stå ute i rumstemperatur för länge, speciellt inte över 2 timmar, för att minska risken för bakterietillväxt.

Hur mycket smörgåstårta beräknar man per person?

När det gäller portioner, räkna med cirka 200-250 gram smörgåstårta per person. Detta ger en generös portion men kan variera beroende på tid på dagen och vilka andra maträtter som erbjuds.

Hur beräknar man smörgåstårta?

Storleken på smörgåstårtan beror på antalet gäster. En tumregel är 2-3 skivor bröd per person. Anpassa antalet lager och fyllning efter önskad storlek och smakpreferenser.

När brukar man äta smörgåstårta?

Smörgåstårta är populär vid olika festligheter som födelsedagar, bröllop, examensfester, och andra sammankomster där man önskar en festlig och mättande maträtt.

Kan man göra smörgåstårta samma dag?

Det går bra att göra smörgåstårtan samma dag den ska serveras, men för bästa smakresultat rekommenderas att låta den stå kylskåpskall några timmar före servering så att smakerna sätter sig.

Vad är gott att dricka till smörgåstårta?

Till smörgåstårta passar lättare drycker som lättöl, must, eller ett ljust och friskt vitt vin. Välj en dryck som kompletterar smörgåstårtans smaker utan att överrösta dem.

Kan jag frysa in smörgåstårta?

Att frysa in smörgåstårta är möjligt men kan påverka textur på vissa ingredienser. Det är bäst att undvika att frysa in smörgåstårtor med mycket grönsaker eller majonnäsbaserade fyllningar.

Hur länge kan en smörgåstårta stå i rumstemperatur?

En smörgåstårta bör inte stå ute i rumstemperatur längre än 2 timmar. För att säkerställa bästa kvalitet och matsäkerhet, förvara smörgåstårtan kylt fram till servering.

Är smörgåstårta en tårta eller en smörgås?

Smörgåstårta är en hybrid mellan tårta och smörgås. Den serveras och presenteras som en tårta men består av ingredienser typiska för smörgåsar, som bröd och olika pålägg.

Vad är en smörgåsbakelse?

En smörgåsbakelse är en mindre variant av smörgåstårta, ofta gjord för en person. Den består av liknande lager och fyllningar men är enklare att servera vid stående tillfällen eller som del av en buffé.

Kan man äta smörgåstårta dagen efter?

Ja, smörgåstårta kan ofta smaka ännu bättre dagen efter då smakerna har fått tid att sätta sig. Se bara till att förvara den väl täckt i kylskåp.

Kan man ha smörgåstårta på bröllop?

Absolut, smörgåstårta är ett utmärkt val för bröllop, speciellt som ett alternativ till traditionella bufféer eller som en del av kvällsmaten.

Vad heter smörgåstårta i USA?

I USA har smörgåstårta ingen direkt motsvarighet och är inte lika etablerad som maträtt, men kan liknas vid "sandwich cake" om man ska beskriva den på engelska.

Vad heter smörgåstårta på danska?

Liksom i Sverige används ofta benämningen "smörgåstårta" även på danska, där den är känd och uppskattad vid festliga tillfällen.