Alltid färskt – aldrig fryst

Vi vet att de allra flesta vill ha färskt bröd, därför lägger vi inte våra nybakade bröd i frysen. Våra bröd packas direkt från ugnen och levereras färska till din butik.

Alla våra matbröd bakas givetvis helt utan konserveringsmedel. Brödens hållbarhet beror bland annat på god hygien i bagerierna och att ingen rör bröden när de är färdigbakade.

Färskt är gott

90 procent av svenska konsumenter tycker att ett påsförpackat bröd ska vara färskt när man köper det. Det tycker vi också. Därför bakar vi på natten och kör ut färska bröd till dagligvaruhandeln varje dag.

78 procent menar också att ett bröd som varit fryst inte är färskt. Men i nuläget finns det inga tydliga märkningsregler som gör det lätt att se om ett bröd varit fryst. Då blir det svårt för konsumenterna att göra medvetna val. Därför har vi en tydlig bakdagsetikett som visar när brödet är bakat och att det inte varit fryst eller är upptinat i butiken.

FRYS IN HEMMA

Många vill där hemma kunna frysa in hela eller delar av sitt bröd för att kunna ta fram det man behöver åt gången. Det minskar också risken  att brödet blir gammalt och hamnar i matavfallspåsen. Men 70 procent vill inte frysa om ett bröd som redan varit fryst. Därför kan det vara tryggt att veta att våra bröd inte tagit omvägen via frysen på väg till butiken.

Källa: YouGov, Bröd och färskhet maj 2017
------
Små butiker har inte leverans varje dag. En mindre del (2%) av vår försäljning är produkter som säljs via grossister till storhushåll som skolor och sjukhus. Dessa måste av logistiska skäl frysas, likaså produkter till marknaden i Norge.

Lång hållbarhet minskar risk för svinn

Matsvinn är en av dagens stora miljöfrågor och självklart bakar vi bröd för att de ska ätas – inte slängas. Därför har vi stort fokus på att matsvinnet ska minska och vårt främsta bidrag är att erbjuda bröd som håller sig goda och färska länge.

Ju längre brödet håller sig färskt desto mindre är risken att det hamnar i dina sopor på grund av att det blivit torrt eller dåligt. Vi på Pågen är särskilt stolta över att vi kan baka goda bröd som håller sig färska i flera dagar utan att använda konserveringsmedel. Analyser (RISE 2019) visar att våra färska bröd har längre hållbarhet än andra bröd som varit frysta på väg till brödhyllan i butiken. Dessa blir torrare fortare än våra bröd.

Mer om hur vi arbetar för att motverka matsvinn

Hög kvalitet nyckeln till lång färskhet

Vi har en lång tradition av att sätta brödens kvalitet i fokus, både för smakens skull men också för att vi vill ge bröden lång hållbarhet utan att tillsätta konserveringsmedel.

Det lyckas vi med tack vare extremt god hygien i våra bagerier, t.ex. genom filtrering av inkommande luft och övertryck i så kallade hygienzoner, stängda dörrar och fönster, bra rutiner för rengöring av utrustning och lokaler samt strikta hygienregler för personer som vistas i bageriet. Särskilt viktigt är det att det färdigbakade brödet inte kommer i kontakt med mögelsporer, därför är det förbjudet att röra vid det färdigbakade brödet, som förpackas i sin påse så fort som möjligt. Dessutom bidrar surdegen vi bakar med till att bröden håller ännu lite längre.

Så håller du brödet färskt

Glöm inte att bäst-före snooza!

Med det menar vi att du alltid ska titta, lukta och smaka på brödet, innan du slänger ett bröd i onödan. Många gånger är bröd fullt ätbara även efter att det har passerat bäst-före-datumet. Har brödet blivit torrt finns det många andra goda saker du kan göra av det istället för att kasta det.

Ta vara på brödet och ge det nytt liv i en god pesto, som knapriga krutonger eller som utsökt topping på glassen.

Inspiration kan du hitta på vår receptsida under #tillsistasmulan.

Till våra recept

När är brödet gammalt?

Om brödens hållbarhet

Visste du att bröd är både klimatsmart och bra för hälsan?

LÄS MER

När är brödet gammalt? Vad kan man göra med det då?

LÄS MER

Så förvarar du bäst ditt bröd för lång hållbarhet

LÄS MER