Vår historia

Redan 1878 lades grunden till det som idag är Pågen. Då började makarna Anders och Matilda Påhlsson att baka och sälja bröd i sitt hem på Tallgatan i Malmö. 

Året var 1878. Anders Påhlsson, modellsnickare på Kockums Mekaniska, och hans hustru Matilda hade under en tid bakat bröd i sitt hem och Anders hade börjat ta upp beställningar på bröd från sina arbetskamrater och levererat brödet till dem på arbetet.

När arbetsgivaren fick nys om detta fick Anders ett ultimatum – antingen sluta sälja bröd eller lämna sitt arbete på Kockums. Beslutet fattas. Han väljer brödet.

Tillsammans med Matilda, som ärvt en summa pengar, grundar han A. Påhlssons bageri. De bakar brödet hemma på Tallgatan i Malmö och säljer det direkt från ugnen. Skaran av trogna kunder växer och så småningom kan familjen öppna butik i anslutning till bageriet.

Anders och Matilda Påhlsson var första generationen i det nu mer än 140 år gamla familjeföretaget. Men det är inte bara i ägarbilden som Pågen är ett familjeföretag. Pågen är ett familjeföretag på många plan. Flera av dagens medarbetare är andra, tredje – och i vissa fall fjärde – generationens Pågenmedarbetare.

Påhlssons familjebageri blir Pågen

På 1950-talet börjar färskvaror att förpackas. Påhlssons bageri är tidigt ute med att förpacka sina bröd och kakor. Bageriets första förpackning är en cellofanpåse för tunna pepparkakor. Snart finns även Påhlssons bröd i förpackning av vaxat papper.

Med förpackningen kommer också möjligheten att sälja till hela Sverige. På NK i Stockholm kan konsumenterna nu köpa kakor ända från Skåne, och det anses både fint och lite märkvärdigt! Med förpackningen blir det också möjligt att ge varje bröd sin egen profil och ett eget namn som trycks på påsen.

När Påhlssons familjebageri går från att vara lokalt till rikstäckande ställs nya krav. Namnet Påhlssons bageri upplevs alltför anonymt. Det behövs ett namn som förknippas med ungdomlig friskhet och som associeras till företagets ursprung. Valet faller på Pågen, det skånska ordet för pojke. 1965 blir Pågens Familjebageri AB det nya namnet och så småningom kort och gott Pågen AB.

Vi är idag ca 1500 medarbetare som alla bakar med kärlek. Våra bagerier ligger i Malmö och i Göteborg.

Matilda familjen pågen | Pågen Bagare från för bakar tillsammans | Pågen Bagare från för bakar tårtor | Pågen