Kräftsoppa
5 5 1 0 röster

Kräftsoppa

Gör en lyxig soppa av kräftskal som blivit över. Ta till vara på skalen direkt efter att ni ätit och frys in eller lägg i kylen. Kräftskalen som är fulla med smak kan sedan användas till att göra en mustig kräftfond som du kan ha som grund till en riktigt god kräftsoppa.


Ingredienser

4 pers.

  • ca 1 liter kräftskal och en burk skalade kräftstjärtar i lag (motsv. ca 16 kokta kräftor)
  • 1/2 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 dl vitt vin
  • 1 liter fiskbuljong
  • 5 cl torr sherry eller 2 msk konjak
  • 1,5 krm cayennepeppar
  • 2,5 dl grädde
  • ca 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad gräslök till garnering (valfritt)
  • 4 kvistar krondill till garnering (valfritt)

Tillagning

Gör så här

  1. Lägg kräftskalen i en stor kastrull.
  2. Skala och hacka lök och vitlök.
  3. Fräs kräftskalen med lök och vitlök i olivolja och smör i några minuter. Rör om då och då.
  4. Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut till.
  5. Tillsätt mjöl och rör om.
  6. Tillsätt vitt vin, fiskbuljong, sherry eller konjak och cayennepeppar.
  7. Sjud kräftskalen i ca 15 minuter. Vill du få ut lite mer smak, krossa dem gärna lite med en slev.
  8. Sila av kräftfonden och låt den koka ner på medelvärme i 10 minuter till
  9. Tillsätt grädden och koka upp.
  10. Smaka av kräftsoppan med salt och vitpeppar.
  11. Till hit kan du förbereda och förvara i kylen inför servering.
  12. Mixa gärna soppan innan servering med en mixerstav så att den blir skummig och fin.
  13. Lägg hela eller hackade kräftstjärtar i mitten på tallriken och slå soppan runt.
  14. Garnera med hackad gräslök, krondill och kanske någon kräftklo.
  15. Och såklart – servera kräftsoppan med ett gott rostat bröd till.
Pågen använder cookies för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Läs mer om cookies.