Varm smörgåstårta med svamp och bacon
5 5 1 0 röster

Varm smörgåstårta med svamp och bacon

Att Hönökaka passar utmärkt som bas i smörgåstårta är sedan gammalt, och i den här rätt får det fluffiga brödet sällskap av krämig färskost, svamp, knaperstekt bacon och smält ost. Ett värmande och snabblagat middagstips till hela familjen helt enkelt!


Ingredienser

  • 6 skivor Hönökaka
  • 280 g bacon
  • ca 200 g kantareller
  • ca 400 g skogschampinjoner
  • 1 st purjolök
  • 1-2 st paprika
  • 2 dl creme fraiche
  • 400 g smaksatt färskost (gärna vitlök eller örter)
  • Salt & peppar
  • ca 100 g riven cheddarost
  • ca 100 g riven mozzarellaost
  • 1 pkt cocktailtomater
  • Färsk timjan

Tillagning

Gör så här
  1. Lägg bacon på bakplåtspapper och tillaga i ugn i ca 20 minuter på 175 grader. Ansa och hacka svampen, och hacka paprika och purjolök under tiden. OBS: lägg undan en del av det stekta baconet och svampen till dekoration!
  2. Fräs svampen i stekpanna tills vattnet avdunstat. Tillsätt smör och häll sedan i purjolök och paprika. Stek tills det mjuknat.
  3. Blanda färskost och creme frachie till en jämn blandning. Smaka av med salt och peppar.
  4. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg ut två skivor Hönökaka på en ugnsplåt och bre på en tredjedel av färskostblandningen. På med hälften av svamp- och baconfyllningen. Upprepa för det andra lagret.
  5. Avsluta med två skivor Hönökaka och resten av färskostblandingen. Strö över rikligt med ost och placera ut cocktailtomaterna. Grädda smörgåstårtan i ca 20-25 minuter tills tomaterna ser fina ut och osten smält och fått färg.
  6. Ta ut och toppa med resten av svampen och baconet samt färsk timjan.