4 5 1 16 röster

Vårig smörgåstårta

Vårens ljuvligaste smörgåstårta består av JätteFranska, krämig lax- och räkfyllning och färgglada betor som topping 🧡💛💗


Ingredienser

Laxfyllning:

  • 3 ägg
  • 300 g kallrökt lax i bit
  • 1 1/2 dl crème fraiche
  • 1 msk finrivet citronskal
  • 1/2 dl finskuren gräslök
  • salt och peppar efter smak

Räkfyllning:

  • Handskalade räkor (ca 600 g)
  • 1 1/2 dl majonnäs
  • 1/2 dl finriven pepparrot
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1/2 dl finskuren dill
  • salt och peppar efter smak

Pepparotskräm:

  • 2 dl crèmefraiche
  • 2 msk finriven pepparrot
  • 1 msk finrivet citronskal
  • 1 krm salt

Topping:

  • 21 skivor JätteFranska
  • 1 polkabeta
  • 1 gulbeta
  • Rädisor
  • 6 skivor kallrökt lax
  • 50 g regnbågs- eller laxrom
  • Dill
  • Picklad rödlök
  • 1,5 gurka
  • Ärtskott (ca 100 g)

Tillagning

Gör så här

  • Fyllning:

Laxfyllning: Hårdkoka, skala och skär upp äggen. Skär laxen i små tärningar. Blanda ägg, lax, crème fraiche, citronskal och gräslök. Salta och peppra efter smak.

Räkfyllning:  Spara en del av räkorna till garnering. Blanda resterande räkor med majonnäs, pepparrot, dijonsenap och dill. Salta och peppra efter smak.

Pepparrotskräm: Blanda crème fraich, riven pepparrot, citronskal. Salta efter smak

  • Topping:
  • Skär polkabeta, gulbeta och rädisor i tunna skivor (med mandolin) och lägg i vatten under tiden.
  • Skär gurkan i skivor längs med längden. Skär tunna runda skivor av en halv gurka.
  • Lägg ut 6 skivor Jättefranska. Varva sedan räkfyllning, bröd och laxfyllning. Avsluta med ett lager bröd och täck sedan hela tårtan med pepparrotskrämen.
  • Toppa tårtan med de långa gurkskivorna samt ärtskotten runt kanterna. Rulla ihop laxen till små rosor och lägg ut ovanpå tårtan. Fortsätt toppa med rikligt med räkor, gurkskivor, skivade polkabetor, gulbetor och rädisor, picklad rödlök, rom och dillvippor.