Smörgåstårta med Jättefranska och kräftor - Recept | Pågen
5 5 1 0 röster

Smörgåstårta med Jättefranska och kräftor

Ta kräftskivan till nya höjder med den här ljuvligt goda smörgåstårtan på JätteFranska varvat med fyllning på kräftröra och rökt lax. Ett festligt och ljuvligt sätt att njuta av kräftsäsongen (och resten av året också för den delen)!


Ingredienser

Kräftfyllning

  • 300 g skalade kräftstjärtar
  • 600 g grekisk yoghurt
  • 300 g majonnäs
  • 200 g riven prästost
  • ca 40 g hackad färsk dill
  • Salt, peppar och en skvätt citron efter smak

Laxfyllning

  • 400 g grekisk yoghurt
  • 150 g majonnäs
  • 150 g rökt lax (skuren i bitar)
  • 1 knippe finhackad gräslök
  • 1 rödlök (finhackad)
  • Salt och peppar och en skvätt citron efter smak

Topping

  • 5 dl creme fraiche
  • Skivad gurka
  • En knippe färska dillvippor
  • En knippe rädisor, skiva hälften av rädisorna i tunna skivor och dela andra hälften i fyra klyftor.
  • Kräftstjärtar (ca 3 brukar a 170g)
  • 5-6 hela kräftor
  • Citron i tunna skivor
  • Machesallad

Tillagning

Gör så här
  1. Blanda ihop innehållet till respektive fyllning i två skålar och smaka av med salt, peppar och citron.
  2. Lägg ut 6 skivor JätteFranska i en rektangel och varva sedan med kräftfyllningen och räkfyllningen mellan lager av bröd.
  3. Börja med kräft fyllningen.
  4. Avsluta med ett lager bröd på toppen.
  5. Fyllningarna kommer vara ganska lösa men kommer stabilisera sig när de fått sjunka in i brödet lite, så låt gärna tårtan stå kyld över natten eller någon timme innan du börjar dekorera den.
  6. Dags för dekorering.
  7. Vispa creme fraiche på hög hastighet med elvisp.
  8. Den kommer först att bli lös men fortsätt att vispa tills den tjocknar och bli fluffig i konsistensen. Det kan ta en liten stund!
  9. Bred creme fraichen i ett jämnt lager över hela tårtan. När det gäller dekorationen är det bara fantasin som sätter gränser!
  10. Vi har valt att lägga machesallad längst ner runt kanterna av tårtan och sätta skivade rädisor runt kanterna.
  11. På toppen av tårtan har vi lagt en rand av skivade gurkor längst med kanten, följt av dillvippor.
  12. Resten av tårtan har vi täckt med kräftstjärtar, de delade rädisorna, några skivor citron och några hela kräftor.