5 5 1 0 röster

Tysksvensk brödknödel

Brödknödel kan, liksom Kroppkaka ätas som en egen rätt, men också som ersättare för potatis, ris eller pasta till en huvudrätt. Hållbar vardagsmat där du använder de sista skivorna i påsen på bästa sätt.


Ingredienser

  • 10 medelstora knödeln (2-3 per person)
  • 200 g vitt bröd utan kanter
  • 1 dl mjöl
  • 2 ägg
  • 25 g smör
  • 2 vårlökar eller 1 liten lök
  • 2 msk hackad färsk persilja
  • Salt
  • Peppar

Till servering

  • Ca. 50 g smält smör
  • Hasselnötter, rostade och hackade
  • Rårörda lingon

Tillagning

Gör så här

  1. Finhacka löken och bryn i smör tills den får lite färg.
  2. Finhacka persilja och stek tillsammans med löken en kort stund .
  3. Skär brödet i bitar och lägg i en skål.
  4. Tillsätt lök-och persiljehacket,
  5. Tillsätt äggen och mjölet och rör ihop.
  6. Krydda med salt och peppar.
  7. Rör ihop till en ganska fast massa (ev. kan du tillsätta mer mjöl eller bröd) och smaka av igen.
  8. Forma till en jämn deg.
  9. Koka upp saltat vatten i en stor gryta.
  10. Forma bollar av degen. Fukta händerna med vatten då och då så att de blir släta och fina och inte fastnar på fingrarna.
  11. Lägg knödlarna i sjudande vatten i 8–20 minuter, beroende på storlek.
    Ta upp och låt rinna av ordentligt.
  12. Bryn knödlarna i stekpanna för att ge dem en god stekyta och lite färg innan servering.
  13. Servera med brynt smör och rårörda lingon
  14. Strö över hackade hasselnötter som du rostat i upphettad stekpanna.