5 5 1 0 röster

Summer pudding

Summer pudding är en brödbaserad brittisk efterrätt som engelsmännen har njutit av sedan slutet av 1800-talet. Nu är det din tur att laga den här goda, bäriga och vackra desserten – det är faktiskt mycket enklare än det ser ut!


Ingredienser

  • 150 g socker
  • 850 g frysta bär
  • Ca 8 skivor JätteFranska (beror lite på hur stor skål du använder) OBS brödet får gärna vara på väg att bli torrt.
  • Färska bär och vaniljsås till servering (grädde går också bra)

Tillagning

Gör så här

  1. Koka upp frysta bären med sockret tills sockret har lösts upp och bären börjar släppa ifrån sig saft.
  2. Skär av skalkarna på bröden (spara och gör ströbröd på). Skär en rund skiva bröd som passar botten av din skål.
  3. Doppa ena sidan av bröden i bärsåsen och placera sedan bröden i skålen så de täcker runt om. Fyll upp eventuella hål med brödbitar så att bärjuicen inte kan läcka igenom.
  4. Häll i bären. Spara ca en halv dl av såsen. Täck över med resten av bröden och se till att det inte finns några hål.
  5. Lägg tallriken över skålen och placera en tyngd på (ca 1,5kg) för att trycka ihop puddingen. Låt stå i kylskåpet över natten.
  6. När puddingen fått stå över natten kan du ta ut den ur kylskåpet och plocka av tyngden och tallriken. Använd en kniv för att försiktigt lossa puddingen från skålens kant.
  7. Vänd upp och ner på serveringsfatet. Om brödet inte sugit upp bärjuicen på alla ställen kan du använda den dl som vi sparade för att täcka dessa områden och få en jämn färg.
  8. Dekorera puddingen med färska bär. Servera med vaniljsås.