Ribollita med vita bönor & bröd - Lantbröd - Recept | Pågen
3 5 1 1 röster

Ribollita med vita bönor och bröd

En mustig gryta inspirerad av Italien som blir ännu matigare med gott Italienskt Lantbröd på toppen. Gör som bönderna i Toscana och ta till vara på de sista brödskivorna i denna smakrika böngryta!


Ingredienser

6 personer

  • Några skivor Italienskt Lantbröd
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 2 klyftor pressad vitlök
  • 2 morötter
  • 1 zucchini
  • 300 g finkrossade tomater
  • 300 g hela skalade tomater i tomatjuice
  • 1 dl vatten
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 tsk honung
  • 400 g förkokta stora vita bönor
  • 3 msk vitt vin
  • Några grönkålsblad
  • 1 msk torkad timjan
  • Salt
  • Peppar
  • Parmesanost

Tillagning

Gör så här

  1. Stek lök och vitlök i olivolja tills det mjuknat, tillsätt tärnade morötter och zucchini.
  2. Stek snabbt och häll sedan i vinet, låt koka i någon minut.
  3. Häll sedan i vatten, buljongtärning och torkad timjan, låt koka någon minut till.
  4. Tillsätt därefter tomatpuré, krossade och skalade tomater och honung.
  5. Låt grytan puttra i 15-20 minuter och ha sedan i grönkålen och bönorna.
  6. Smaksätt därefter med salt, peppar, samt mer timjan och honung efter smak.
  7. Toppa med strimlad parmesanost och stora rivna bitar av Italienskt Lantbröd.