Klimatsmart, näringsrikt bröd med rotfrukter och grönkål | Pågen
5 5 1 0 röster

Januarimackan

Den här matiga mackan är perfekt middag året om, men kanske lite extra mycket under vintermånaderna då rotfrukter och grönkål är i säsong. Det är dessutom då det smakar godast och är som billigast. Tillsammans med ett klimatsmart, näringsrikt bröd blir det här den perfekta måltiden!


Ingredienser

  • 2-3 skivor RågLevain
  • 2msk Ajvar
  • 200g Cream cheese
  • Picklad rödlök
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 bit rotselleri
  • Ca 100g ansad grönkål
  • ½-1 klyfta vitlök
  • Smör att steka i

Tillagning

Gör så här

  1. Sätt ugnen 200 grader.
  2. Skala rotfrukterna och dela i skivor på längden. Lägg ut på en ugnsplåt och ringla över lite olivolja. Krydda med salt och peppar (här går det även att addera t.ex. rosmarin eller annan krydda). Rosta grönsakerna i ugnen i ca 20 min tills de fått en fin färg. Låt svalna en liten stund innan du konstruerar mackan.
  3. Stek grönkål och vitlök tills grönkålen mjuknat.
  4. Blanda ihop färskost och ajvar. Salta och peppra efter smak
  5. Bred ut ajvarblandningen på en skiva RågLevain. Toppa med grönkål, de ugnrostade grönsakerna och picklad rödlök. Bre ett lager av ajvarblandingen på en till skiva RågLevain och lägg ihop dubbelmackan.
  6. Smält lite smör i en stekpanna och stek mackan så brödet får en fin yta.