Gifflar marängtårta - Recept | Pågen
5 5 1 0 röster

Gifflar Kanel marängtårta

Den enda tårtan du behöver till midsommarfirandet… eller ja, till vilket firande som helst egentligen. Oemotståndligt goda Gifflar Vanilj och Gifflar Kanel på en bädd av ljuvlig maräng, grädde och vaniljkräm, toppat med färska jordgubbar förstås. Omöjligt att motstå!


Ingredienser

  • 1 paket Gifflar Kanel.
  • Ca 500g färska jordgubbar.
  • 5dl Vispgrädde
Marängbotten:
  • 8 äggvitor
  • 4 dl strösocker
  • 2 tsk majsstärkelse
Vaniljkräm:
  • 3 äggulor
  • 1 dl socker
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk

Fyllning:

  • Skivade jordgubbar
  • Vispad grädde
  • Vaniljkräm

Tillagning

Gör så här
  1. Vispa äggulor och socker. Koka upp grädde, mjölk och vaniljstång, stäng av plattan och låt dra i 10 minuter.
  2. Skrapa ur innehållet i vaniljstången och släng bort skalet. Blanda ihop äggsmeten och gräddblandningen, värm i vattenbad tills det tjocknat.
  3. Låt stå i kylskåp över natten.
  4. Sätt ugnen på 180 grader och täck en plåt med bakplåtspapper.
  5. Vispa äggvitan till ett fast skum. Tilsätt sedan socker lite i taget och fortsätt vispa till en blank smet. Rör ner majsstärkelsen.
  6. Smeta ut marängsmeten på plåten och bred ut den slarvigt så den täcker nästan hela plåten. Ställ in i mitten av ugnen och sänk värmen till 125 grader. Grädda i cirka 1,5 timme. När marängen är klar stänger du av ugnen och låter marängen svalna helt i ugnen.
  7. Medan marängen svalnar vispar du grädden.
  8. När marängbotten har svalnat tar du ut den och lägger på serveringsfat eller en stor skärbräda/bricka. Bred ut vaniljkräm över botten. Bred sedan på vispad grädde.
  9. Dela hälften av Gifflarna på fyra. Behåll resten hela. Dela hälften av jordgubbarna i mindre bitar, och andra hälften på mitten
  10. Toppa med hackade och delade jordgubbarna samt delade och hela Gifflar.
Njut!