Fransk löksoppa
40 minuter
3 5 1 1 röster

Fransk löksoppa

Härligt värmande soppa där ditt överbilvna bröd blir ett gott tillbehör


Ingredienser

  • 8 stora gula lökar, ca 1 kg
  • 60 g smör
  • 1,5 liter kycklingbuljong eller grönsaksbuljong
  • 2 msk mörk balsamvinäger 
  • 1 näve färsk timjan
  • 3 lagerblad
  • 4 skivor överblivet bröd, till exempel Pågen Levain
  • 200 g riven Gruyere, Emmentaler eller annan ost du har hemma
  • Salt och peppar

Tillagning

Gör så här:

  1. Skala och skiva löken fint. Smält smöret i en kastrull och fräs löken vid medelvärme tills den är mjuk och gyllene.
  2. Tillsätt kycklingbuljong och balsamvinäger 
  3. Koka med färsk timjan och lagerblad i 20-30 minuter. Krydda med salt och peppar.
  4. Värm under tiden ugnen till 275 grader, över- eller grillvärme. Riv osten grovt och rosta brödskivorna lätt.
  5. Fördela löksoppan i ugnsfasta soppskålar. Lägg i brödskivorna och fördela den rivna osten ovanpå.
  6. Gratinera i 5-8 minuter, tills osten bubblar och får vacker färg. Håll ett öga på den så att den inte bränns.
  7. Garnera med färsk timjan, servera och njut!
Pågen använder cookies för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Läs mer om cookies.