20 minuter
4 5 1 50 röster

Cheesecake på Gifflar, färskost och citron

En klassiker i ny tappning. Mumsig cheesecake gjord på gifflar botten.


Ingredienser

Botten

  • 1 påse Pågen Gifflar

Smet

  • 4 blad gelatin
  • 200 g färskost
  • 2 äggulor (ca 2 msk)
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk finrivet citronskal (obesprutat)
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • 2 äggvitor (ca 4 msk)
  • 50 g florsocker

Tillagning

Botten

  1. Lägg gifflarna i botten av en springform (ca 20 cm i diameter) och tryck till dem lätt.


Smet

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter.
  2. Rör ihop färskosten med äggulor, crème fraiche, vaniljsocker, citronskal och citronsaft i en skål.
  3. Ta upp gelatinbladen ur vattnet tillsammans med vattnet som följer med gelatinet. Smält gelatinet i en skål över vattenbad.
  4. Rör ut gelatinet med lite av färskostblandningen och vänd sedan ner det i resten av färskostblandningen.
  5. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt florsockret och vispa ytterligare två minuter. Vänd ner de vispade äggvitorna i färskostblandningen.
  6. Häll smeten över gifflarna i springformen och låt din cheesecake vila i kylskåpet till nästa dag.


Garnering

  1. Vispgrädde och färska bär efter egen smak, t ex hallon, jordgubbar och blåbär.


Tips

  1. Det går bra att frysa cheesecaken innan du garnerar den.