Äkta Vörtbröd
5 5 1 0 röster

Äkta Vörtbröd

Inför Pågens 140-årsjubileum hittade vi en skatt i arkivet – familjen Påhlssons receptbok från 1892. Det är en fantastisk bok med handskrivna recept från en svunnen tid. Här bjuder vi på ett smakprov ur boken – ett äkta vörtbröd från Matilda och Anders Påhlssons tid.


Ingredienser

2-3 bröd

  • 2 dl oblandad rågsikt
  • 8 dl vetemjöl
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk kardemumma
  • 3 tsk kanel
  • 1 ½ tsk mald nejlika
  • 2 ½ tsk pomerans
  • 1 dl surdeg (finns färdig att köpa)
  • 2/3 dl ljus sirap
  • 2/3 dl mörk sirap
  • 2 msk rapsolja
  • 50 g jäst
  • 1 rivet äpple
  • 4 dl svagdricka (mörk alkoholfri öl, julmust eller liknande)

Tillagning

Gör så här

  1. Värm svagdrickan och sirapen till handtemperatur.

  2. Häll det i en degblandare och tillsätt jäst, rivet äpple och salt. Rör samman.

  3. Blanda i surdeg och rapsolja. Rör igen.

  4. Blanda kryddorna och mjölet. Häll i blandningen och kör ca 6 min i degblandare.

  5. Jäs degen under duk i 1 tim. Dela degen på 2 eller 3 bröd. Jäs ytterligare 1 tim under duk.

  6. Sätt ugnen på 230°, sänk till 180° när du sätter in bröden och baka i ca 30 min.

  7. Låt bröden svalna på ett galler.
Pågen använder cookies för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Läs mer om cookies.