Surdegens många fördelar

Surdeg förknippas ofta med kvalitet, tradition, hälsa och omsorg. Vår egen surdeg är en viktig ingrediens i våra bröd, inte minst för att den ger bröden en ökad hållbarhet och minskar risken för matsvinn i hemmen. Dessutom bidrar den till våra färska bröds goda smak och härliga konsistens. 

Så gott med en smörgås mumsig | Pågen

Minskar risken för matsvinn

Surdeg har en konserverande effekt och ger bröd som håller länge. Genom att erbjuda bröd med lång hållbarhet kan bröden ätas under längre tid, vilket i sin tur minskar risken för matsvinn som till största delen uppstår i hemmen.

Vi använder inte konserveringsmedel i våra bröd. Att baka med surdeg hjälper till att förlänga våra färska bröds hållbarhet på ett naturligt sätt. Surdegen ger mjukare och saftigare bröd med en fastare konsistens som gör att de smular mindre och upplevs färska längre. 

Så arbetar vi för minskat matsvinn i hemmen

Lantbröd på produktionslinje | Pågen

Egen surdeg för ökad hållbarhet

För att kunna öka mängden surdeg i våra bröd har vi en ny surdegsanläggning i bageriet som ger oss sex gånger mer egen surdeg än tidigare. Surdegen sätts på mjöl från vår egen kvarn, vilket är helt i linje med vårt mål att prioritera svenska råvaror som ger bröden lägre klimatavtryck.

Förutom bättre möjligheter att ha kontroll på att råvarorna produceras hållbart, blir miljöpåverkan från transporter mindre, då surdegar vanligtvis tillverkas utomlands.

Mer om svenskt mjöl

Knådar egen deg baktips hjärtformade händer | Pågen

Surdeg - en gammal tradition

De senaste åren har man kunnat se ett ökat intresse för surdegsbröd, men att baka med surdeg är inget nytt för Pågen. Ända sedan Anders och Matilda Påhlsson grundade Pågen för över 140 år har surdeg varit en naturlig del av vår skånska bagartradition. Än idag innehåller i stort sett alla våra matbröd surdeg för smakens, konsistensens och hållbarhetens skull. Surdegens historia går flera tusen år bak i tiden, och tradition och baksätt finns i många olika varianter över världen.

Surdegens historia

Fredagsmacka med rester av ugnsbakad lax | Pågen

Karaktäristisk smak 

Många uppskattar bröd med surdeg för smakens skull och det finns många olika varianter av surdegar som alla har olika karaktär. Vi har två typer av levande surdegar med särskiljande smak – en råg- och veteblandning och en helt vetebaserad. Genom att använda olika surdegskulturer och mjölsorter kan vi variera smaken i de olika bröden. Ofta kan surdegen ersätta andra råvaror för att ge bröden en djupare smakkaraktär. I stort sett alla våra bröd innehåller surdeg och de vi kallar surdegsbröd har alla den härliga surdegssmaken.

Våra surdegsbröd