Smörstekt Surdegstoast
30 minuter
5 5 1 0 röster

Smörstekt Surdegstoast

Ljut med avokadoglass, gräslök och chiliflakes


Ingredienser

(4 pers)

4 skivor Surdegsbröd

Avokadoglass

  • 3 mediumstora avokados, ca 700 g
  • 1 – 1 ½ dl florsocker
  • 3 dl gräddfil
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • Salt 
  • Till servering
  • Gräslök, finskuren
  • Chiliflakes
  • Flingsalt
  • Olivolja

Salt och nymalen svartpeppar

Smör till stekning

Tillagning

Gör så här

  1. Börja med glassen: Dela avokadon, ta ur kärnan och skeda upp fruktköttet i en bunke. Tillsätt socker, gräddfil, vispgrädde, citronsaft och salt. Mixa samman med en stavmixer eller i matberedare till en len konsistens. Justera sötman, syran och sältan efter egen smak.
  2. Kör sedan massan i glassmaskin till lagom glasskonstistens, eller häll i en plastbunke och ställ i frysen i cirka fem timmar. I det senare fallet, rör gärna om några gånger under frysningen.
  3. Skär bort kanterna från brödet och skär sedan varje skiva i två. Stek brödet gyllene i rejält med smör i en stekpanna. Lägg det smörstekta brödet på tallrikar och skeda på glassen. Strö över gräslök, chiliflakes och en nypa flingsalt. Ringla över olivoljan, avsluta med några drag med pepparkvarnen och servera direkt!