4 5 1 24 röster

Gifflar-äppelkaka

En oemotståndligt god variant på äppelkaka där saftiga Gifflar Kanel möter söta äpplen. Ett måste att testa under äppelsäsongen!


Ingredienser

  • ca 4 äpplen
  • ca 2 tsk kanel
  • 1 påse Gifflar Kanel
  • 150g smör (samt lite extra att steka äpplena i)
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk bakpulver
  • 1,5 dl vetemjöl

Tillagning

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hacka 3 av äpplena i ca 1 cm stora bitar och lägg dem i en bunke. Strö över kanel och blanda runt så äpplena täcks. Hetta upp rikligt med smör i en stekpanna och stek sedan äpplena tills de sugit åt sig av smöret och mjuknat lite. Ställ åt sidan.
  3. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker så smeten blir fluffig. Smält smöret och häll i smeten tillsammans med mjölk, vispgrädde, vetemjöl och bakpulver.
  4. Lägg ut de stekta äpplena så de täcker botten av en ugnsfast form. Dela Gifflarna på hälften och skär det resterande äpplet i skivor. Lägg ut Gifflarna över de kanelstekta äpplena och varva med äppelskivorna. Häll över smeten. Ev. låt stå och dra i kyl en stund.
  5. Ställ in kakan i ugnen i ca 45 minuter.
  6. Servera med vispgrädde eller glass.