Apelsinmarmelad med ingefära och mandlar
5 5 1 0 röster

Apelsinmarmelad med ingefära och mandlar

Inte mycket som slår en varm nyrostad brödskiva med smör, ost och en klick marmelad – supergott! Här är ett recept på apelsinmarmelad med en liten twist, härligt crunch från mandlarna och en liten hetta från ingefäran.


Ingredienser

  • 3 apelsiner
  • 1 citron
  • 40 g skalade mandlar, finhackade
  • 300 g rörsocker
  • 1,5 msk finriven ingefära
  • 1 vaniljstång

Tillagning

Gör så här:

Skölj apelsinerna och citronen väl.

Skär bort botten och toppen på en av apelsinerna och skär den i små fina bitar, med skalet kvar.
Ta bort alla kärnor. Lägg apelsinbitarna i en kastrull.

Riv skalet på de resterande apelsinerna och citronen med ett fint rivjärn, se till att den vita delen av skalet inte kommer med. Lägg de rivna skalen i kastrullen.

Skär bort resterande skal på apelsinerna och citronen. Skär dem i små bitar och lägg i kastrullen.

Dela vaniljstången, skrapa ur vaniljkornen och blanda dem med sockret.

Tillsätt sockret, finhackade skalade mandlar och finriven ingefära i kastrullen. Koka upp alltsammans och låt sjuda i 15 minuter under lock. Ta av locket och sjud i ytterligare 15 minuter.

Om du vill att marmeladen ska ha finare konsistens kan du mixa den lite.

Förvara marmeladen i en väl rengjord syltburk.