Fiber

Fiber är en viktig del av en hälsosam kost och bidrar till att hålla vårt matsmältningssystem friskt och välfungerande. Ett av de enklaste knepen för att få i dig mer fiber är att äta en god fiberrik macka. Pågens bröd Energi är ett gott och fiberrikt bröd. 

Energi_2023_1.png

Därför ska du äta fiberrik mat

  • Fiber gör så din mage och dina tarmar fungerar normalt (fiber är en trög mages bästa vän) 
  • Fiber kan bidra till sänkta blodfetter i din kropp (för höga halter av blodfetter kan leda till olika hjärt- och kärlsjukdomar)
  • Fiber hjälper också till att reglera blodsockernivåerna i kroppen (detta sker genom att fibrerna minskar absorptionen av socker från maten i tarmen)
  • Fiber kan bidra till att höja ditt immunförsvar då fiber är näring for de viktiga bakterier som finns i vår tarmflora.
  • Fiber medverkar till att du känner dig mer mätt (och kan därmed hjälpa till att främja viktminskning)


Vad är fiber?

Fiber, eller kostfiber, kallas de kolhydrater från växtriket som inte bryts ner vid matsmältning. Fiber finns i flera av våra allra vanligaste livsmedel, till exempel spannmål som vete, råg, korn och havre.  Gemensamma nämnare för alla sorters fiber är att de skapar mättnadskänsla, att de inte tas upp som energi och är bra för magen och tarmfunktionen. Forskning visar också att kostfiber ökar både mängden och variationen av bakterier, vilket också påverkar din tarmhälsa och tarmfunktion positivt. Trots att det är relativt enkelt att få i sig fiber, är det endast en tredjedel av oss som får i sig tillräckligt.
 
Hur mycket fiber ska du äta? 
Svenska myndigheter rekommenderar att vuxna äter minst 25-35 gram fiber per dag, men det finns egentligen ingen övre gräns. För barn finns ingen bestämd mängd, men ju äldre barnet blir desto mer fiber behöver barnet äta och från tonåren gäller precis samma mängd som för en vuxen. Av Pågens bröd är en fjärdedel rika på fiber, dvs har en fiberhalt på över 6g/100g produkt.