Pågenklassiker

I vårt sortiment finns några riktiga klassiker som har älskats av svenska folket i generationer. 

Hönökaka

Hönökakan är en riktig klassiker som är älskad av många. Historien om Hönökakan går ända tillbaka till 1950-talet. På Majornas Ångbageri - som så småningom kom att heta Pååls och som senare slås samman med Pågen - jobbade en bagare som var bosatt på Hönö i den bohuslänska skärgården. Han berättar om det tunna brödet som öns fiskare bakade och packade ner i sina matlådor. Hans berättelse leder till att Majornas Ångbageri börjar baka en Hönökaka. Brödet har vissa likheter med Hönöfiskarnas bröd men det bakas med ett recept som gör brödet både mjukare och kraftigare. Den nya Hönökakan blir en storsäljare direkt, och det är den än idag drygt 60 år senare.

Jättefranska

Känner du till Sveriges första skivade formfranska? Det gör du säkert, namnet på brödet är Jättefranska och lanserades redan under 1960-talet. Idé och inspiration kom från USA där just skivad formfranska var oerhört populär. I Sverige tog vi snabbt till oss den amerikanska trenden med att rosta brödet och Jättefranska blev en omedelbar succé. Trots att vi idag bakar flera olika slags formbröd är det fortfarande den klassiska Jättefranskan som är konsumenternas favorit.

Gifflar

Ibland är det tillfälligheter som ligger bakom hur våra produkter kommer till. Små kanelsnäckor var en specialitet som vi på 1970-talet ännu bakade för hand. Men när bagarna lyfte över snäckorna på ugnsbandet gick det ibland lite galet. Snäckorna ställde sig ofta på högkant och blev då helt misslyckade. Men – någon bagare tyckte att de faktiskt såg riktigt trevliga ut, och smaken var ju lika god! Dessutom höll de sig faktiskt färska längre. Vips så hade vi skapat kanelgiffeln – Sveriges idag mest sålda kaffebröd! Tänk vilken tur att bagarna på sjuttiotalet hade otur!

Skorpor

Våra goda skorpor har bakats i olika varianter allt sedan Anders Påhlssons dagar. Skorpan har dock inte alltid sett ut så som vi känner den idag. 1962 blev hustrun till Göte Nyberg, bagare på Påhlssons i Malmö, besviken då hon upptäckte att den traditionella skorpan inte längre gick att ”doppa” i hennes nyinköpta kaffekopp. Göte Nyberg förstod att många andra familjer också hade problem med rundskorporna och snart såg den avlånga, koppvänliga skorpan dagens ljus.

LingonGrova

LingonGrova lanseras i början av 1990-talet under namnet Lantgrova. Eftersom det inte gick något vidare i början fanns det planer på att sluta baka brödet. Vi beslutade oss dock för att ge det en chans till och tur var det, för idag kan vi stoltsera med att ha Sveriges mest älskade matbröd i vårt sortiment! 2009 var LingonGrova till och med den fjärde mest sålda produkten i dagligvaruhandeln.

Pågen använder cookies för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Läs mer om cookies.