Bara hela linfrön i Pågens bröd

Kanske har du läst i media om larmrapporter kring krossade linfrön de senaste dagarna? I så fall kan det vara bra att känna till det här:
På Pågen använder vi bara hela linfrön i vår bakning. Det har vi i stort sett alltid gjort, av omtanke om våra konsumenter. Inte minst för att många gärna äter linfrön eftersom linfröna anses vara bra för magen.
Att äta för mycket linfrön är inte bra. Det beror på att fröna innehåller ämnen som kan bilda vätecyanid. Vätecyanid är ett gift som kan ge allvarliga symptom vid för höga doser. Men att äta en till två matskedar hela linfrön per dag är ok, enligt Livsmedelsverket. Däremot tycker Livsmedelsverket att man ska låta bli att äta krossade linfrön. Det beror på att det ännu inte finns tillräckligt med kunskap för säga hur mycket krossade linfrön man kan äta utan risk för att skada hälsan.
Här kan du läsa om Livsmedelsverkets hållning till hela och krossade linfrön
http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/cyanogena-glykosider-och-vatecyanid/

Om brödet innehåller linfrön eller ej kan du se på innehållsförteckningen. Och är brödet från Pågen, då kan du vara säker på att det bara är hela linfrön som använts. Ha en fin dag!

Pågen använder cookies för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Läs mer om cookies.