Surdeg bagar kit | Pågen
4 5 1 18 röster

Surdeg

Gör din egen surdeg.


Ingredienser

  • Vatten
  • Rågmjöl
  • Vetemjöl


Du behöver:
En glasburk med lock som rymmer cirka 5 dl.

OBS! Diska inte burken med diskmedel. Du kan istället ställa in den i en varm ugn några minuter.

Tillagning

  
Dag 1
Häll cirka 1 dl ljummet vatten i en noga rengjord burk. Tillsätt 0,5 dl vetemjöl och 0,5 dl rågmjöl. Rör om tills du får en trögflytande, slät smet. 

Vatten- och mjölmängden behöver inte vara exakt, det viktiga är att du får en konsistens som liknar en tjock smet.

Förvara surdegsstarten i rumstemperatur med locket på glänt.

Dag 2
Förhoppningsvis finns det nu luftbubblor i surdegen och du kan ana en mild och aromatisk doft. Bli inte orolig om surdegen inte har kommit igång, processen kan ta en till två dagar beroende på rumstemperatur och vilken typ av mjöl du har.

Mata surdegen med 1 dl vatten, 0,5 dl rågmjöl och 0,5 dl vetemjöl och rör om. Förvara i rumstemperatur med locket på glänt.

Dag 3
Mata surdegen med 1 dl vatten, 0,5 dl rågmjöl och 0,5 dl vetemjöl. Rör om och förvara i rumstemperatur med locket på glänt.

Dag 4
Nu är surdegen förhoppningsvis redo att bakas med. En frisk och mogen surdeg brukar börja bubbla 2–3 timmar efter matningen. När du skakar försiktigt på burken ska surdegen nästan röra sig av sig själv. Nu kan du börja baka med den.

Obs! Glöm inte att mata din surdegsstart dagen innan du ska baka med den. Mata den inte direkt efter att du har bakat med den, om du inte planerar att baka med den även nästa dag.