Somrig brödsallad - Recept | Pågen
5 5 1 0 röster

Somrig brödsallad

Här kommer ett recept på vår variant av den toskanska brödsalladen panzanella! Vi har i härliga krutonger av gott Italienskt Lantbröd, saftiga nektariner, krispigt bacon och krämig burrata. Ett ljuvligt sätt att minska brödsvinn på, säger vi!


Ingredienser

  • Italienskt Lantbröd
  • 3-4 skivor bacon
  • 2 nektariner
  • Färska salladsblad som romansallad, ruccola och machesallad
  • 2 st burrata
  • Basilikablad till garnering
  • Torkad basilika, oregano och/eller chiliflakes till servering
  • Hackade valnötter

För Vinägrett

  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl vit balsamvinäger
  • 1 matsked honung
  • 1 tesked dijonsenap
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • Salt och peppar efter smak

Tillagning

Gör så här
  1. Börja med att förbereda dina krutonger.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Riv ca 5 skivor Italienskt Lantbröd i grova bitar.
  4. Blanda brödbitarna med lite olivolja i en skål och lägg sedan ut på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  5. Strö över lite flingsalt och svartpeppar.
  6. Låt stå i ugn i ca 10-15 minuter tills krutongerna fått en gyllene färg.
  7. Låt svalna.
  8. Stek baconet på medelhög värme, lägg sedan på en tallrik täckt med hushållspapper för att rinna av och svalna. Skär sedan i mindre bitar.
  9. Lägg ut salladsbladen på ett stort fat och placera burratan i mitten. Dra lätt isär burratan med händerna.
  10. Toppa salladen med skivade nektariner, stekt bacon och krutonger. Strö över hackade valnötter, lite torkade kryddor och/eller färska basilikablad.
  11. Häll alla ingredienser till vinägretten i en burk med lock och skaka väl.
  12. Ringla över salladen.