Rågäpplen med kolasås & grädde - Rågströbröd - Recept | Pågen
5 5 1 0 röster

Rågäpplen med kolasås och grädde

Hemmagjort ströbröd av de sista skivorna i påsen är pricken över i:et i denna höstiga efterrätt. Det här är något gott för dig som älskar den fylliga smaken av syrligt rågbröd!


Ingredienser

Panering

  • 1 ⅕ dl rågströbröd
  • 1 ⅕ dl strösocker
  • 1 ⅕ msk malen kardemumma
  • ca 1 ⅕ dl mjöl (vete, rågsikt, dinkel eller graham)
  • 1 uppvispat ägg

Kolasås

  • 75 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl muscovadosocker
  • ⅕ tsk salt

3 äpplen, skalade

Smör att steka i

Grädde till servering

Tillagning

Gör så här

  1. Bryn smöret i en tjockbottnad kastrull tills det är gyllenbrunt och luktar kola. Tillsätt grädde, socker och salt och låt koka upp. Rör inte i såsen förrän sockret löst sig helt, för så är det lätt att du får svårlösta klumpar i sockret. Låt såsen sjuda på låg värme tills du har en seg och gyllenbrun kolasås, det tar ca 10 minuter. Ställ kolasåsen åt sidan, du kan servera den antingen kall eller varm.
  2. Skär äpplena i skivor. Blanda samman rågströbröd, socker och kardemumma och häll i en djup tallrik. Lägg mjöl i en annan tallrik och uppvispat ägg i en tredje. Panera äppelskivorna genom att först vända dem i mjölet, därefter ägg och slutligen ströbrödsblandningen. Stek äppelskivorna i smör på svag värme till de fått en fin gyllenbrun yta. servera äpplena varma med kolasås och vispad grädde. Strö gärna över lite ströbrödsblandning över grädden och du har kvar efter paneringen.