Råg Levain med pumpahummus och krispig kål - Recept | Pågen
5 5 1 0 röster

Råg Levain med pumpahummus och krispig kål

Samla höstens godaste smaker på en skiva Råg Levain! Med ugnsbakad kål och kryddig pumpahummus får du en macka som är både matig, mumsig och dessutom helt veganskt. Passar både som lunch och middag!


Ingredienser

  • 5 skivor Råg Levain
  • ½ blomkål
  • ca 100g grönkål
  • Olja att ringla över grönkålen och blomkålen
  • 1 vitlöksklyfta
  • Sesamfrön att strö över den färdiga mackan
Till pumpahummusen:
  • 700 g butternutpumpa
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 tsk flingsalt
  • 400 g kokta kikärtor
  • 2 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 tsk mald spiskummin
  • 1/2 tsk torkad timjan
  • Cyannepeppar efter smak

Tillagning

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Börja med pumpahummsen. Skär pumpan i bitar (ca 2 cm tjocka). Lägg ut bitarna på en plåt med bakplåtspapper och ringla över oljan och strö över salt.Ställ i ugnen i ca 25-30 minuter tills bitarna fått en fin färg och mjuknat.
  3. Häll av kikärtorna och lägg i en matberedare ihop med pumpan. Tillsätt olja, vitlök och kryddor. Mixa till en slät röra. Om du vill ha en luftigare och lättare pumpahummus kan du tillsätta lite vatten och mixa tills du når den konsistensen du är ute efter.
  4. Dags att rosta blomkålen. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Dela blomkålen längs med så du fått platta bitar (vet ej hur man förklarar detta?). Lägg ut dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper och ringla över olivolja och lite flingsalt och peppar.
  6. Ställ i ugnen i ca 20-30 minuter tills blomkålen fått en fin yta och mjuknat.
  7. Nu till grönkålen. Sänk värmen till 150°C.
  8. Riv av grönkålen från stjälken och skölj. Massera in olja, riven vitlök, salt och svartpeppar i grönkålen och lägg ut den på en plåt med bakplåtspapper.
  9. Tillaga i ugnen i ca 15-20 minuter tills de blivit krispiga. Det kan gå snabbt, så håll gärna koll under tiden så de mindre bitarna inte bränns!
  10. Tips! Det går att rosta blomkål och grönkål tillsammans på varsin plåt på ca 200 grader, men tänk då på att hålla extra koll på grönkålen så att den inte bränns.
  11. Nu är det dags att sätta ihop mackan! Bred ut rikligt med pumpahummus på en skiva Råg Levain. Tips om du vill ha lite extra piffiga mackor är att använda en sprits!
  12. Lägg ut den krispiga grönkålen och toppa med blomkål.
  13. Strö över sesamfrön och njut!