Levain macka med kalvstek och spetskål - Recept | Pågen
5 5 1 0 röster

Levainmacka med kalvstek och spetskål

Visst kan ett gott, färskt bröd ta huvudrollen i en lyxig middag. I det här receptet toppas en rostad skiva Levain surdegsbröd med kalvstek, tjusiga inlagda rödbetor och stuvad spetskål.


Ingredienser

  • 6st skivor Pågen Levain
  • 1 liten kalvstek (à ca 600 g)
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • Smör att steka i
  • 4 vanliga rödbetor och 4st polkabetor
  • 4 inlagda rödbetor

Stuvad spetskål

  • 1 spetskål (à ca 600 g)
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 msk finrivet citronskal
  • 1/2 dl hackad persilja
  • färsk dragon
Till servering rödbetsgroddar

Tillagning

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Gnid in kalvsteken med svartpeppar, dragon och salt. Bryn runt om i smör tills den får lite färg. Lägg i en ugnsform och ställ in i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 58°C, ca 45–55 minuter. Låt svalna helt och skiva sedan tunt.
  3. Skala och skiva rödbetorna tunt med mandolin, lägg i isvatten till servering. Skär de inlagda rödbetorna i skivor.
  4. Stuvad spetskål: Strimla spetskålen fint. Koka i saltat vatten ca 1 minut och kyl i isvatten. Häll av och låt rinna av på en ren kökshandduk. Häll grädden i en kastrull och koka tills 2/3 återstår. Smaka av med citronskal och salt. Vänd ner spetskål, persilja och färsk dragon.
  5. 5. Till servering: Stek surdegsbrödet i lite smör eller olja så de får en fin gyllene yta. Lägg på några skivor kalvstek på vardera bröd och toppa med den stuvade spetskålen, inlagda rödbetor, skivade rödbetor samt polkabetor och toppa sist med rödbetsgroddar.