Laxmacka med picklad purjolök | Pågen
5 5 1 0 röster

Laxmacka med picklad purjolök

Picklad purjolök blir grädde på moset på laxmackan till helgens brunch.


Ingredienser

  • 8 skivor Pågen Roast’n Toast
  • 400 g varmrökt lax
  • ½ kruka citronmeliss
  • 1 dillvippa
  • 2 msk extra virgin olivolja
  • 4 tsk kapris
  • gräslök
  • citronmelissblad

Picklad purjolök

  • 1 purjolök, det vita
  • 0,5 dl ättiksprit, 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten

Tillagning

Gör så här

  1. Finfördela laxen i en skål med en gaffel. Finhacka citronmeliss och dill och rör ner i laxen tillsammans med olivoljan. Smaka av med salt. I en burk med tättslutande lock håller röran ca en vecka i kylskåp.
  2. Smöra brödskivorna och stek dem hastigt i en stekpanna. Lägg picklad purjolök och laxröra på hälften av brödskivorna. Toppa med kapris, gräslök och citronmelissblad. Salta och peppra efter smak och avsluta med en brödskiva på toppen.

Picklad purjolök

  1. Koka upp en lag av ättika, socker och vatten.
  2. Skär purjolöken i ½ cm tjocka skivor och tryck ut lökringarna.
  3. Koka upp en halv liter vatten med 1 dl salt och blanchera lökringarna.
  4. Skölj löken kallt och lägg i en skål. Häll över ättikslagen, täck med lock.
  5. Låt dra i kylskåp, gärna ett dygn för bästa resultat.