5 5 1 0 röster

Kantarellmacka - Smörstekt Levain med kantarellstuvning

Äntligen tid att njuta av höstens skörd av vilda kantareller! Det gör du bäst genom att stuva kantarellerna med grädde, lök och persilja och lägga på en lättrostad skiva färskt och rustikt Levainbröd. Magiskt gott!


Ingredienser

  • ca 250 g kantareller
  • 2 st schalottenlökar
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • ca 2-3 msk smör
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • ca 1 msk färsk hackad persilja
  • 2 skivor Levain
  • Salt och peppar efter smak
  • riven parmesan (till topping)
  • Några kvistar timjan (till topping)

Tillagning

Gör så här

  1. Ansa kantarellerna och dela dem i mindre bitar om det behövs.
  2. Finhacka schalottenlök och vitlök.
  3. Hetta upp hälften av smöret i en stekpanna och lägg i kantarellerna. Stek tills vattnet från kantarellerna avdunstar. Tillsätt resten av smöret (men spara en bit att steka brödet i) och stek kantarellerna lätt tills de fått en fin yta. Tillsätt sedan lök och vitlök.
  4. När löken fått en fin färg häller du i grädde och persiljan samt salt och peppar efter smak.
  5. Ställ åt sidan och stek sedan brödskivorna i resten av smöret så de får en fin gyllene färg.
  6. Lägg upp brödet på tallrik och häll över rikligt med kantarellstuvning. Om du vill kan du toppa mackan med riven parmesan och några kvistar timjan för en extra lyxig touch!