Pepparkakor - Hembakta - Gammalt recept på deg | Pågen
5 5 1 0 röster

Hembakta Pepparkakor på mörk sirap och brun farin

Inför Pågens 140-årsjubileum hittade vi en skatt i arkivet – familjen Påhlssons receptbok från 1892. Det är en fantastisk bok med handskrivna recept från en svunnen tid. Här bjuder vi på ett smakprov ur boken – hembakta pepparkakor från Matilda och Anders Påhlssons tid.


Ingredienser

70-80 st

  • 100 g smör
  • 1 ½ dl mörk sirap
  • 1 ½ dl brun farin
  • 1 ½ tsk bikarbonat
  • 1 tsk vatten
  • ½ msk mald nejlika

Tillagning

Gör så här

  1. Häll smör, sirap och brun farin i en kastrull och koka upp.

  2. Rör ut bikarbonat i vatten. Ta av kastrullen frånvärmen, och rör i bikarbonaten.

  3. Blanda mjöl med mald nejlika, kanel och ingefära. Rör ner rivet apelsinskal och mjöl i degen.

  4. Rulla ut degen till 4 korvar med en diameter på ca 5 cm eller som bullar. Täck dem med plastfolie. Lägg degen i kylskåpet i minst 3 tim ellerännu bättre tills nästa dag.

  5. Sätt ugnen på 175°.

  6. Ta ut degen ur kylskåpet. Skär degen i tunna skivor med en vass kniv eller kavla ut degen till ca 3-4 mm. Tryck ut pepparkaksfigurer och lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper. Baka kakorna i ca 5 min i ugnen tills de är ljusbruna. Låt pepparkakorna svalna på ett galler innan du lägger dem i en burk.
    ½ msk kanel
    2 tsk mald ingefära
    Skalet från 1 obesprutad apelsin
    Ca 5 ½ dl vetemjöl