Friterad torskburgare med vietnamesisk kålsallad - Recept | Pågen
5 5 1 0 röster

Friterad torskburgare med vietnamesisk kålsallad

Krisprig, gyllenbrun torsk möter fräsch och syrlig vietnamesisk kålsallad i denna smakrika burgare. En perfekt balans mellan hetta, fräschör och djupa umamismaker – både lyxigt och lättlagat!


Ingredienser

Till 4 Burgare

  • 4 Pågen Hamburgerbröd
  • 4 bitar torskfilé (ca 600 g)
  • salt och peppar
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl kolsyrat vatten (eller öl för extra smak)
  • 1/2 tsk bakpulver
  • olja för fritering
  • smör till bröden
  • Majonnäs
  • 1-2 färska chilifrukter
  • skivade färska korianderblad

Vietnamesisk kålsallad

  • 200 g vitkål, strimlad
  • 1 morot, strimlad
  • 1 gurka, strimlad
  • 2 msk risvinäger
  • 1 msk socker
  • 1 msk fisksås (eller sojasås för vegansk alternativ)
  • Saften från 1 lime
  • 1/2 tsk sesamolja

Tillagning

Gör så här

  1. Börja med kålsalladen. Blanda risvinäger, socker, fisksås, limejuice
    och sesamolja i en skål. Tillsätt vitkål, morot och gurka. Blanda väl
    och låt stå i minst 30 minuter för att marinera.
  2. Förbered för att fritera torsken. Ta fram en kastrull med höga kanter.
    Fyll upp med frityrolja och sätt kastrullen på en het platta. Värm oljan
    till 190 grader, sänk därefter till medelvärme och försök hålla oljan på
    190 grader. Krydda torskbitarna med salt och peppar. Blanda vetemjöl,
    kolsyrat vatten (eller öl), bakpulver, salt och peppar i en skål till
    en slät smet. Doppa torsken i smeten och fritera i varm olja tills de är
    gyllenbruna och krispiga. Låt rinna av på hushållspapper.
  3. Smöra bröden på snittytan och stek dem hastigt i en stekpanna
    eller grilla dem i ugnen.
  4. Bred ut majonnäs på bottenbrödet lägg sen på en bit friterad
    torsk. Toppa med kålsalladen, chilli och koriander. Lägg på brödlocket
    och servera.