Fransk Löksoppa med Pågen Levain bröd - Recept | Pågen
40 minuter
3 5 1 11 röster

Fransk löksoppa med Levain bröd

Härligt värmande soppa där ditt överbilvna bröd blir ett gott tillbehör


Ingredienser

  • 8 stora gula lökar, ca 1 kg
  • 60 g smör
  • 1,5 liter kycklingbuljong eller grönsaksbuljong
  • 2 msk mörk balsamvinäger 
  • 1 näve färsk timjan
  • 3 lagerblad
  • 4 skivor överblivet bröd, till exempel Pågen Levain
  • 200 g riven Gruyere, Emmentaler eller annan ost du har hemma
  • Salt och peppar

Tillagning

Gör så här:

  1. Skala och skiva löken fint. Smält smöret i en kastrull och fräs löken vid medelvärme tills den är mjuk och gyllene.
  2. Tillsätt kycklingbuljong och balsamvinäger 
  3. Koka med färsk timjan och lagerblad i 20-30 minuter. Krydda med salt och peppar.
  4. Värm under tiden ugnen till 275 grader, över- eller grillvärme. Riv osten grovt och rosta brödskivorna lätt.
  5. Fördela löksoppan i ugnsfasta soppskålar. Lägg i brödskivorna och fördela den rivna osten ovanpå.
  6. Gratinera i 5-8 minuter, tills osten bubblar och får vacker färg. Håll ett öga på den så att den inte bränns.
  7. Garnera med färsk timjan, servera och njut!