5 5 1 0 röster

Brödpasta

Har du brödskivor över och känner för att prova något nytt i köket? Då föreslår vi denna matiga brödpasta. Traditionellt serveras passatelli i norra Italien kring påsk, ofta kokad i buljong med grönsaker. Men det går lika bra att koka i saltat vatten och servera med pesto och riven parmesan!


Ingredienser

  • 3msk vetemjöl
  • 200g ströbröd av RågLevain
  • 120g riven parmesan
  • 3 ägg
  • ½ riven muskotnöt
  • Rivet skal från 1 ekologisk citron
  • ½ tsk salt

Så gör du eget ströbröd:

  • Byt brödet (t.ex FullkornsRost) i lite mindre bitar i en mixer och mixa sedan tills det blir lagom finkornigt.
  • Strö ut brödsmulorna på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Ställ in i ca 10-12 minuter i 175° (OBS, ugnar kan bli olika varma olika fort, håll därför koll under tiden).
  • Rör runt smulorna efter halva tiden så att det blir jämnrostat.
  • Tag ut och låt svalna, lägg i förslutna burkar och förvara torrt, svalt och mörkt.

Tillagning

Gör så här

  1. Blanda mjöl, ströbröd, rivet citronskal, riven muskot, riven parmesan och salt på en stor skärbräda/bakbord. Forma till en liten hög och gör en fördjupning i mitten.
  2. Knäck äggen i fördjupningen och arbetade sedan samman och knåda tills degen känns fast och elastisk.
  3. Låt degen vila i 15 min i rumstemperatur
  4. Du kan forma pastan som du vill. Exempelvis kan man ta en bit deg och rulla ut till en 2-3 mm tjock sträng som du sedan delar i kortare bitar. Snurra bitarna genom att använda en degskrapa eller sked som du trycker snett över ena änden av stränge. För skrapan/skeden mot dig med ett lätt tryck för att tvinna. Övning ger färdighet!
  5. Koka pastan i ca 1-2 minuter, eller tills de börjar flyta.
  6. Servera med grön pesto och riven parmesan!