3 5 1 5 röster

Bread and Butter pudding med rabarber

Hemlig ingrediens i den här rabarberpuddingen? Bröd som blivit torrt


Ingredienser

  • 11 skivor Italienskt lantbröd
  • Ca 4-5 stjälkar färsk rabarber
  • ca ½ dl strösocker

Till smeten

  • 5 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 2.5 dl vispgrädde
  • 1tsk vaniljextrakt
  • 1dl strösocker
  • 4msk smält smör

Till garnering

  • Färsk mynta
  • Florsocker att pudra över
  • Vispad vispgrädde eller glass till servering

Tillagning

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader
  2. Ansa och skär rabarberstjälkarna i ca 3cm långa bitar (är de tjocka stjälkar kan du behöva dela dem på hälften). Hetta upp ca 100ml vatten i en stekpanna och blanda ner ½ dl strösocker. Låt det bubbla, ha i rabarberna tills de mjuknat lite, låt svalna vid sidan av medans du fortsätter med resten av receptet.
  3. Vispa ihop mjölk, vispgrädde, strösocker, vaniljextrakt, ägg samt 3 msk smält smör (spara en msk till senare).
  4. Lägg ner bröden i formen så de täcker botten. Peta in rabarberbitarna mellan bröden. EV. hälla över lite av såsen från rabarberna.
  5. Använd den resterande msk smör till att pensla de bitarna av bröd som sticker upp.
  6. Ställ in i ugnen i ca 30 minuter tills bröden fått färg och puddingen känns fast. Puddingen kommer bli ännu mer fast när den fått svalna lite ur ugnen.
  7. Pudra florsocker över och toppa med färsk mynta. Servera med vispgrädde och njut!