Snacksbräda med marinerade belugalinser, dukkah, getostkräm och surdegsbröd
60 minuter
5 5 1 0 röster

Snacksbräda med marinerade belugalinser, dukkah, getostkräm och surdegsbröd

Under de varmaste sommarkvällarna är det inte alltid lusten finns att äta en tung måltid. Dessa kvällar passar en snacksbräda perfekt. Tanken är att man plockar ihop allt som man tycker om – råvaror, såser och röror, och sedan äter med rostat eller olivoljestekt bröd. Se receptet som en inspiration, och anpassa innehållet efter smak och vad som finns hemma.


Ingredienser

2 portioner

  • Ca 6 skivor surdegsbröd (det går även bra med JätteFranska och/eller Rosta) 

 

Bakad tomat

  • Ca 250 g cocktailtomater på kvist
  • 2 msk olivolja
  • Ca ½ tsk (rå-)socker

 

Belugalinser

  • 2 dl belugalinser
  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl torrt vitt vin (kan uteslutas)
  • 1 lagerblad
  • 1 knippe timjan
  • 1-2 tsk valfri vinäger

 

Dukkah

  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl mandlar
  • 1 dl sesamfrö
  • 1 tsk malen koriander
  • 2 tsk malen spiskummin

 

Getostkräm

  • 200 g färskost
  • 150 g getost
  • 1-2 tsk honung

 

Till servering

  • Oliver
  • Rostade och saltade nötter och/eller mandlar
  • Blandade salladsblad och örter
  • Tapenade 
  • Pesto

 

Salt och svartpeppar

Olivolja

Tillagning

Bakade tomater

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Lägg tomaterna i en ugnsfast form.
  3. Ringla över olivolja, strö över lite socker och salta och peppra.
  4. Baka tomaterna i mitten av ugnen tills de mjuknat och skrumpnat ihop något, ca 1-1 ½ h.
  5. Öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut ånga.
  6. När tomaterna är klara, höj ugnsvärmen till 175 grader för rostning av hasselnötterna och mandlarna.

 

Belugalinser

  1. Skölj linserna.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök.
  3. Fräs i olivolja tills de mjuknat men inte fått färg.
  4. Slå på vinet och låt det koka ner till hälften.
  5. Tillsätt linser, vatten (se mängdangivelse av vatten på förpackningen) och lagerblad och låt koka upp.
  6. Koka linserna till de är mjuka, ca 20 min.
  7. Låt svalna.
  8. Lyft ur lagerbladet.
  9. Repa timjanbladen från kvistarna och blanda ner i linserna tillsammans med olivolja och vinäger.
  10. Smaka av med salt och peppar.

 

Dukkah

  1. Fördela hasselnötter och mandel i en ugnsfast form eller på en plåt och rosta i mitten av ugnen tills de fått fin färg.
  2. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna tills de fått lite färg.
  3. Tillsätt koriander och spiskummin och rosta vidare ett par minuter under omrörning. För över på ett fat.
  4. Hacka hasselnötterna och mandeln.
  5. Blanda samman med sesamfröna och kryddorna (Allt kan även mixas samman i en matberedare). Smaka av med salt och peppar.

 

Getostkräm

  1. Blanda samman färskosten med getost och honung i en skål. Smaka av med salt och peppar. 
  2. Rosta brödet eller stek frasigt i olivolja och skär sedan i stavar. 
  3. Arrangera allt på en skärbräda eller ett fat. Servera! 

Lämna en kommentar

0 kommentarer

*Obligatoriska fält. Din e-post kommer inte att visas i kommentarsfältet och vi kommer inte att använda din e-post i marknadsföringssyfte.

Pågen använder cookies för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Läs mer om cookies.