X

Just nu håller vi på att bygga om och uppgradera pagen.se och det kan innebära att en del sidor inte laddar upp som de ska. Är det någon information du inte kommer åt, så kontakta oss gärna via konsumentforum@pagen.se, så hjälper vi dig. Vi jobbar på så fort vi kan och hoppas på ditt överseende under tiden.

Smör
20 minuter
3 5 1 27 röster

Smör

Det är inte så svårt som man kan tro att göra sitt eget smör, det behöver inte ta mer än en kvart och blir jättegott. Prova t ex Johan Hedbergs recept från hans bok Smör – Kärna, bryna, baka. Smöret passar såväl till finfrukost som till middagsbjudningar.


Ingredienser

  • 5 dl vispgrädde
  • 2 g salt (1/4 tsk)

Tillagning

  1. Häll vispgrädden i en skål och vispa med elvisp alternativt använde en hushållsassistent med visptillbehör.
  2. Vispa så att det först blir vispgrädde, sedan övervispad grädde och därefter en grynig massa.
  3. Fortsätt vispa. I några minuter händer ingenting men sedan händer allt! Plötsligt börjar massan separeras och kärnmjölken frigörs som en vattenliknande vätska. Häll av vätskan och vispa ett tag till för att säkerställa att all vätska har frigjorts.
  4. Om du vill kan du badda smöret en aning för att få bort den sista ytvätskan men det är inget krav.
  5. Vispa i salt efter smak, prova dig fram. Även om det är gott med salt i smör vill man inte ha för mycket.
  6. Lägg smöret i en fin skål eller slå in det i papper och lägg det i kylen. Smöret klarar sig en vecka utan problem. Ta fram en stund före servering.

Läs mer om smör på Johans Hedbergs blogg>>

Pågen använder cookies för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Läs mer om cookies.