LantToast
180 minuter
5 5 1 0 röster

LantToast

Baka surdegsbrödet LantToast på egen hand. LantToast är ett smakrikt surdegsbröd med gula linfrön och solroskärnor som bidrar med en lite nötig ton. Brödet blir extra gott om du rostar det.


Ingredienser

(3 bröd)

  • 800 gram vetemjöl special
  • 200 gram fint rågmjöl
  • 125 gram egen surdeg* 
  • 15 gram salt
  • 25 gram solrosfrön
  • 25 gram gula linfrön
  • 15 gram mörk brödsirap
  • 30 gram kallpressad rapsolja
  • 1 pkt jäst
  • 600 gr (6 dl) vatten

 

Se vårt recept på surdeg. Om du inte vill göra egen surdeg så går det bra att ersätta den med A-filmjölk i detta recept.

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 185ᵒC.
  2. Blanda ihop alla torra ingredienser.
  3. Blanda jäst, olja, surdeg och sirap i fingervarmt vatten.
  4. Tillsätt de torra ingredienserna i vätskan och blanda till en slät och smidig deg. Ju längre degen bearbetas desto bättre utvecklas glutenet. Det ger brödet bättre volym och saftigare inkråm. Om degen skulle bli för lös så tillsätt lite extra mjöl. Blir degen för fast är det bara att tillsätta ytterligare vätska.
  5. Låt degen vila under en duk i 20 minuter.
  6. Knåda sedan degen igen och forma den till tre lika stora bröd. Låt dem vila i en timme, gärna i jäskorg.
  7. Innan det är dags att grädda bröden kan du pensla dem med lite vatten för att få en extra krispig skorpa.
  8. Strössla gärna bröden med havregryn.
  9. Grädda bröden tills de har en innertemperatur på 95-96 ⁰C (ca 35 minuter).

Lämna en kommentar

0 kommentarer

*Obligatoriska fält. Din e-post kommer inte att visas i kommentarsfältet och vi kommer inte att använda din e-post i marknadsföringssyfte.

Pågen använder cookies för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Läs mer om cookies.