X

Just nu håller vi på att bygga om och uppgradera pagen.se och det kan innebära att en del sidor inte laddar upp som de ska. Är det någon information du inte kommer åt, så kontakta oss gärna via konsumentforum@pagen.se, så hjälper vi dig. Vi jobbar på så fort vi kan och hoppas på ditt överseende under tiden.

Hembakta Pepparkakor
5 5 1 0 röster

Hembakta Pepparkakor

Inför Pågens 140-årsjubileum hittade vi en skatt i arkivet – familjen Påhlssons receptbok från 1892. Det är en fantastisk bok med handskrivna recept från en svunnen tid. Här bjuder vi på ett smakprov ur boken – hembakta pepparkakor från Matilda och Anders Påhlssons tid.


Ingredienser

70-80 st

  • 100 g smör
  • 1 ½ dl mörk sirap
  • 1 ½ dl brun farin
  • 1 ½ tsk bikarbonat
  • 1 tsk vatten
  • ½ msk mald nejlika

Tillagning

Gör så här

  1. Häll smör, sirap och brun farin i en kastrull och koka upp.

  2. Rör ut bikarbonat i vatten. Ta av kastrullen frånvärmen, och rör i bikarbonaten.

  3. Blanda mjöl med mald nejlika, kanel och ingefära. Rör ner rivet apelsinskal och mjöl i degen.

  4. Rulla ut degen till 4 korvar med en diameter på ca 5 cm eller som bullar. Täck dem med plastfolie. Lägg degen i kylskåpet i minst 3 tim ellerännu bättre tills nästa dag.

  5. Sätt ugnen på 175°.

  6. Ta ut degen ur kylskåpet. Skär degen i tunna skivor med en vass kniv eller kavla ut degen till ca 3-4 mm. Tryck ut pepparkaksfigurer och lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper. Baka kakorna i ca 5 min i ugnen tills de är ljusbruna. Låt pepparkakorna svalna på ett galler innan du lägger dem i en burk.
    ½ msk kanel
    2 tsk mald ingefära
    Skalet från 1 obesprutad apelsin
    Ca 5 ½ dl vetemjöl
Pågen använder cookies för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Läs mer om cookies.