Gravlaxsnittar
15 minuter
5 5 1 1 röster

Gravlaxsnittar


Ingredienser

4 personer

Pågen Surdegskex

Gravad lax 4 dygn i kyl

  • 600 g laxsida med skinn, benfri. Laxen bör ha varit frusen.
  • 3 msk salt
  • 3 msk socker
  • 2 msk grovkrossad
  • vitpeppar
  • 2 dl grovt skuren dill


Hovmästarsås

  • 2 msk söt senap
  • 1 msk fransk ljus
  • senap, typ dijon
  • 2 msk socker
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 1/2 dl rapsolja
  • ca 1 dl mycket
  • finhackad dill
  • ev. en tsk vitvinsvinäger

 

Du kan så klart också köpa färdiggravad lax och hovmästarsås.

Tillagning

  1. Dela laxen i två bitar. Lägg den ena biten på en tallrik med skinnsidan nedåt.
  2. Blanda salt, socker och vitpeppar och strö över köttsidan på bägge laxbitarna.
  3. Fördela dillen över laxen på tallriken.
  4. Lägg den andra laxhalvan ovanpå med skinnsidan uppåt. Tryck till med handflatan.
  5. Slå in laxen i plastfilm och ställ in i kylen i ca 3-4 dygn.
  6. Vänd på laxpaketet då och då.

 


Hovmästarsås

  1. Lägg senapen i en skål tillsammans med socker och vinäger och rör om tills sockret löst sig.
  2. Tillsätt oljan droppvis under ständig omrörning.
  3. Rör ner dillen och smaka eventuellt av med lite mer vinäger, socker och kanske lite salt.
  4. Servera till laxen.

 

Servering

  1. Skär laxen i tunna skivor och lägg skivorna på Pågen Surdegskex.
  2. Garnera med lite sallad, små citronskivor och en dillvippa.
  3. Droppa såsen över laxen.

Lämna en kommentar

0 kommentarer

*Obligatoriska fält. Din e-post kommer inte att visas i kommentarsfältet och vi kommer inte att använda din e-post i marknadsföringssyfte.

Pågen använder cookies för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Läs mer om cookies.