X

Just nu håller vi på att bygga om och uppgradera pagen.se och det kan innebära att en del sidor inte laddar upp som de ska. Är det någon information du inte kommer åt, så kontakta oss gärna via konsumentforum@pagen.se, så hjälper vi dig. Vi jobbar på så fort vi kan och hoppas på ditt överseende under tiden.

Äkta Vörtbröd
5 5 1 0 röster

Äkta Vörtbröd

Inför Pågens 140-årsjubileum hittade vi en skatt i arkivet – familjen Påhlssons receptbok från 1892. Det är en fantastisk bok med handskrivna recept från en svunnen tid. Här bjuder vi på ett smakprov ur boken – ett äkta vörtbröd från Matilda och Anders Påhlssons tid.


Ingredienser

2-3 bröd

  • 2 dl oblandad rågsikt
  • 8 dl vetemjöl
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk kardemumma
  • 3 tsk kanel
  • 1 ½ tsk mald nejlika
  • 2 ½ tsk pomerans
  • 1 dl surdeg (finns färdig att köpa)
  • 2/3 dl ljus sirap
  • 2/3 dl mörk sirap
  • 2 msk rapsolja
  • 50 g jäst
  • 1 rivet äpple
  • 4 dl svagdricka (mörk alkoholfri öl, julmust eller liknande)

Tillagning

Gör så här

  1. Värm svagdrickan och sirapen till handtemperatur.

  2. Häll det i en degblandare och tillsätt jäst, rivet äpple och salt. Rör samman.

  3. Blanda i surdeg och rapsolja. Rör igen.

  4. Blanda kryddorna och mjölet. Häll i blandningen och kör ca 6 min i degblandare.

  5. Jäs degen under duk i 1 tim. Dela degen på 2 eller 3 bröd. Jäs ytterligare 1 tim under duk.

  6. Sätt ugnen på 230°, sänk till 180° när du sätter in bröden och baka i ca 30 min.

  7. Låt bröden svalna på ett galler.
Pågen använder cookies för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Läs mer om cookies.