En snabblektion i semmelkunskap

Idag är det Fettisdagen och vi uppskattas äta runt 5 miljoner semlor här i Sverige. Semlan är ett traditionsrikt bakverk som har en lång historia, och den äts även i våra nordiska grannländer, men den ser då lite annorlunda ut.

Den klassiska svenska semlan innehåller grädde, mandelmassa och är toppad med florsocker. Men det finns ju lite olika varianter av semlor. Vissa ersätter florsockret med pärlsocker och hackad mandel (vanligt i Göteborg), andra har vaniljkräm i semlan istället för grädde. Ska locket vara runt eller trekantigt? Och “hetväggen” har ju debatterats flitigt. Gott eller inte? Hetvägg är när man äter sin semla i en skål med varm mjölk. På Pågen tycker vi att det inte finns några regler utan man gör som man tycker smakar bäst.

Varje år efter nyår börjar vi baka semlebullar här i bageriet. En kär återkomst när det börjar lukta kardemumma. Det bästa är att man ju faktiskt kan göra vad man vill med den goda lite vetebullen. Till och med äta den som den är utan fyllning.

Förra året blev semmelwrappen från Tössebageriet i Stockholm en stor succé och snackis. I år ser vi massor av nya galna varianter av semlan som dyker upp på caféer och i medierna. Även här på Pågen har vi funderat på hur 2016 års trendigaste semla ser ut.

Det ska ju inte behöva vara allt för galet för att bli trendigt. En av de hetaste trenderna är ju den vegetariska vågen och vi föreslår därför en veganska semla. Perfekt för de som är veganer, laktosintoleranta eller för dig som helt enkelt vill tänka nytt. Vår semla är gjord på god blåbärsglass.

Men även vi har en lite knasigare semla som är en mash-up (en kombination av två goda saker). Vi har kombinerat fattiga riddaren med semlan och så klart blev resultatet riktigt smaskigt. Det bästa med denna semla kanske dock är att det är ett perfekt sätt att ta till vara på semlebullar som kan ha blivit lite torra. Och att tänka på miljön och ta till vara på matsvinnet känns ju även det helt rätt 2016.

Recepten på våra varianter av semlor hittar du här nedan. Glad Fettisdag!

http://pagen.se/recept/fattiga-riddare-semla/

http://pagen.se/recept/semla-med-blabarsglass-och-mandelsmor/

 

Heta ämnen

I skafferiet

Kontakt

Berith Apelgren Informatör/Communication Officer
Pågen använder cookies för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Läs mer om cookies.