Lördagen den 14 april – Surdegens dag

Alla pratar om surdeg nuförtiden, och idag är det Surdegens dag, men vad är surdeg egentligen? Surdeg är en blandning av mjöl, ljummet vatten och salt. När blandningen får stå ett par dagar så bildas mjölksyrabakterier och de naturliga jästsvamparna som finns i mjölet förökar sig. För att hålla surdegen vid liv matar man den med mjöl och vatten då och då, vilket gör att den kan hålla sig vid liv hur länge som helst. Den här typen av surdeg kallas för levande surdeg och det är den typen vi bakar med på Pågen. Definitionen för surdegsbröd är olika mellan olika kulturer och det är olika traditioner i olika länder. Ett surdegsbröd skiljer sig i både smak, karaktär och baksätt mellan exempelvis Finland, Tyskland och Frankrike. Det pratas ofta om väldigt gamla surdegar, men faktum är att det bara är själva bakteriekulturen i surdegarna som går långt tillbaka i tiden. Själva surdegen förnyas oftast var 18:e till 20:e timme.
Bakteriekulturen i vår surdeg har anor från långt tillbaka i tiden och är en klassisk tysk rågsurdeg, en så kallad Berlinare. Denna har huserat i vårt bageri ända sedan vi flyttade dit vi ligger idag. Med åren i takt med att populariteten för surdeg har ökat, har Pågens surdegstillverkning blivit för liten. Därför är vi extra glada för att vår nya stora surdegsanläggning kommer stå klar under 2018. Anläggningen är en del av bageriet och surdegen är fortfarande densamma som vi bakat med de senaste fyra decennierna.

Bakning med surdeg har en rad fördelar. Brödet blir saftigare, håller sig färskt längre, blir mindre smuligt, får en bättre textur och en rikare arom och mer syrlig smak. Brödet blir dessutom mindre känsligt för mögelangrepp.
Troligen just tack vare alla dessa fördelar har man hittat bevis på att det bakats med surdeg bakats i över 6000 år och med tanke på att vi idag, den 14 april firar Surdegens dag, finns det inga tecken på att dess popularitet och användning kommer att minska!

Lämna en kommentar

1 kommentarer
  • Carina Roos 14 april 2018

    Extremt gott och bra att. Era vad man stoppar i sig. Jag har precis bakat ut en surdeg, vilket händer här hos mig varje vecka, en eller två gånger. Jag gör ljus surdeg med solrosfrön och pumpafrön med Seltin istället för salt för att bli ännu lite nyttigare. Det är. Numera den enda brödsorten vi äter 👍🤗

*Obligatoriska fält. Din e-post kommer inte att visas i kommentarsfältet och vi kommer inte att använda din e-post i marknadsföringssyfte.

Pågen använder cookies för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Läs mer om cookies.