Fira våffeldagen med våffelmackor till middag

Äntligen är det våffeldagen! Här på Pågen gillar vi våfflor men vi gillar även våffeljärnet. För vem har egentligen sagt att våffeljärn bara kan användas för att göra våfflor i? Det går ju lika bra att grilla mackor i våffeljärnet, och det tycker vi är bra.

För att fira våffeldagen har vi i år därför tagit fram goda och annorlunda recept på hur man kan använda sitt våffeljärn för goda mackor. Våffelmackor behöver såklart inte begränsas till fikastunden, utan passar lika bra till lunch eller middag. Att använda våffeljärnet till att göra goda smörgåsar kan ju vara ett lite matigare alternativ till våfflan. Kanske varma smörgåsar till middag för att fira våffeldagen? Vi föreslår att du grillar en macka med grönkål, skogschampinjoner och prästost. Det blir en härligt rustik våffelmacka med mycket smak som funkar att serveras som den är eller tillsammans med en soppa och sallad. Grönkålen kan bytas ut mot svart- eller savoykål, och rödlöken kan ersättas med gul lök eller en bit purjolök.

Men så klart ska man unna sig på våffeldagen, och vi har därför också tagit fram en smaskig variant till fikat eller efterrätten. Istället för klassikern med sylt och grädde så prova att grilla en macka med jordnötssmör, banan och blåbär. Det blir en barnsligt god våffelmacka som kan göras ännu festligare genom att serveras tillsammans med lite vaniljglass eller vispad grädde.

Och dessa goda mackor kan så klart ätas andra dagar än våffeldagen. Våffeljärnet kan gå varmt året runt och exempelvis passar vår variant med jordnötssmör, banan och blåbär fint på en brunch eller för att lyxa en helgkväll.

Vet ni förresten varför vi firar våffeldagen? Att vi skulle fira våffeldagen just den 25 mars har inte alltid varit självklart. Att vi äter våfflor denna dag beror i själva verket på en felsägning en gång för längesedan. Egentligen var det Vårfrudagen som firades denna dag, men någon hörde eller sa fel och trodde det var Våffeldagen – och vips så fick de härliga våfflorna en alldeles egen dag.

Tur det tycker vi för våfflor är ju fantastiskt gott! Det upptäckte man redan på medeltiden då de första våfflorna gräddades. Våfflorna hade redan då det klassiska rutmönstret som vi är vana vid idag, men däremot var de fyrkantiga och inte hjärtformade. Våffeljärnen såg nämligen annorlunda ut på den tiden och bestod av två plattor som hölls över en öppen eld. Det runda våffeljärnet som hjärtformade våfflor skapades först i slutet av 1800-talet då man började grädda våfflor på järnspis istället för över öppen eld. Våffeljärnen var till en början gjorda av gjutjärn och det var först i mitten av 1900-talet som det moderna elektriska våffeljärnet uppfanns.

Så medan järnet är varmt så passa på att grädda en macka till fika eller middag. Recepten på våra våffel-mackor hittar ni nedan.

Hoppas ni får en riktigt härlig våffeldag!

Våffelmacka med Hönö Skärgårdskaka, jordnötssmör, banan och blåbär
Våffelmacka med Lantgoda, grönkål, prästost och skogschampinjoner

  

Heta ämnen

I skafferiet

Kontakt

Berith Apelgren Informatör/Communication Officer
Pågen använder cookies för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Läs mer om cookies.