#tillsistasmulan

Släng inte bröd i onödan

En sak vi är särskilt stolta över på Pågen är att vi kan baka gott bröd som håller sig färskt flera dagar utan konserveringsmedel. Att vi kan det beror helt enkelt på noga utvalda råvaror och extremt god hygien i vårt bageri, där luften filtreras och ingen rör vid bröden mellan ugn och påse.

Trots att vårt bröd håller sig flera dagar, vet vi att bröd ett av de vanligaste livsmedlen som hamnar i soptunnan – ofta i onödan. Kanske har vi människor tappat en del av tilliten till våra egna sinnen – att lukta, titta och smaka – och sedan avgöra om det går att äta eller inte.

Ibland kanske anledningen att man slänger fullt ätbart bröd helt enkelt att brödet känns torrt och tråkigt. Men av det där tråkiga gamla brödet kan man göra massor av goda saker. Mitt allra bästa tips för att undvika onödigt matsvinn därhemma – det är att fräsa lite lök och vitlök i en god olja, ta fram de skrynkliga, ledsna, bortglömda grönsakerna längst ner i kylen, koka dem tillsammans med en smakrik buljong och några färska örtkryddor, och sedan ta den ynkliga ostskanken och de torra, sista brödskivorna och göra några goda, varma mackor av. Se där, en vardagsmiddag som uppskattas av både stora och små.

Och gillar du inte varma mackor, kommer här ytterligare några tips:

5 tips för att ta tillvara torrt bröd:

  1. Gör ströbröd
  2. Använd i matlagning, till exempel till fattiga riddare
  3. Rosta brödet
  4. Mata fåglarna
  5. Gör skorpor av det

 

PS: På Pågen slänger vi inte bröd i onödan. Vi arbetar ständigt för att minska det överskott som uppstår, framförallt i form av returer från butikerna. Det bröd som blir över när vi bakar eller som kommer tillbaka från butikerna gör vi till ny jäst. Jästen används som ingrediens när vi bakar nya bröd. Överblivet bröd återvinns också som djurfoder.

Heta ämnen

I skafferiet

Kontakt

Berith Apelgren Informatör/Communication Officer
Pågen använder cookies för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Läs mer om cookies.