#tillsistasmulan

Restmat är festmat!

Vi slänger allt mindre mat i Sverige. Det visar en ny kartläggning som Naturvårdsverket låtit göra. Även om hushållen enligt undersökningen fortfarande svarar för den största delen matavfall i Sverige har mängden minskat. Men fortfarande finns mycket kvar att göra. Genom att förstå vilken betydelse matsvinnet faktiskt har för miljön, blir vi kanske också mer motiverade att förändra vårt beteende för att undvika att fullt ätbar mat slängs. Till exempel så står konsumtionen av livsmedel, matsvinn inkluderat, för cirka 25% av de totala växthusgasutsläppen, enligt Naturvårdsverket.

Även vi på Pågen jobbar hela tiden för att minska vårt svinn. Allt det bröd som av olika anledningar blir över i vårt bageri, återanvänds i vår egen jästtillverkning. Och det bröd som inte säljs i butikerna, tar vi hand om och återanvänder, som jäst eller djurfoder. I höst har vi byggt om vår anläggning för att bättre kunna ta hand om brödet som blivit över. Nytt för i år är också att vi skänker överblivet bröd till Nordens första Social Supermarket Matmissionen. Matmissionen startades av bland annat Axfood och Stadsmissionen, som ett sätt att möjliggöra för personer som lever i ekonomisk utsatthet att kunna köpa bra mat till låga priser, men också för att bidra till minskat matsvinn.

Ett annat sätt att minska matsvinnet så här i juletid är att använda överbliven julmat till nya rätter. Men vi vet att många tycker det är svårt att veta vad man ska laga. Därför har vi samlat våra bästa tips på goda restmackor som passar bra att göra av den julmat som blivit över. Kanske hittar du någon favorit, eller inspiration till en egen favoritmacka. För det fina med mackor är att de går att variera i all oändlighet, så att alla kan hitta en variant som passar dem. Enkelt, och gott – precis vad som behövs för lite extra julefrid.

http://pagen.se/om-pagen/till-sista-smulan/

http://www.naturvardsverket.se/Nyheter-och-pressmeddelanden/Mangden-matavfall-minskar-i-Sverige/

God jul!

Heta ämnen

I skafferiet

Kontakt

Berith Apelgren Informatör/Communication Officer
Pågen använder cookies för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Läs mer om cookies.