#smörgåstårta2015

En historisk och en ny smörgåstårta

Smörgåstårtan är en svensk klassiker som har funnits på festbord i, ja hur många år är det egentligen? Det pågår nämligen en debatt om hur gammal vår kära smörgåstårta är. Är det en pigg femtioåring eller en mer erfaren åttioåring?

Det är många som firar att smörgåstårtan fyller 50 år i år, men måltidsforskaren Richard Tellström menar att så inte är fallet. Den första smörgåstårtan dök nämligen upp redan 1947, i kokboken Alla tiders smörgåsar (Jochum, 1947). Richard menar att det var den första smörgåstårtan som såg ut som den smörgåstårta vi idag känner igen - den var nämligen rund och garnerad på utsidan.

Kanske är det eftersom tårtan då hette ”Jönköpingstårta” som detta missförstånd har uppstått. Varför den hette så kan vi återkomma till, men första gången ordet ”smörgåstårta” användes var i den första upplagan av Vår kokbok från år 1951.

Så hur såg då den första smörgåstårtan ut? Om du vill prova att laga en Jönköpingstårta gör du så här: Grädda ett franskbröd och en råglimpa i varsin lika stor rund sockerkaksform. Skär centimetertjocka bottnar. På varje botten utom den översta breder du en fyllning. I receptboken var Jönköpingstårtan beskriven som ett valsystem där man kunde välja mellan tre olika fyllningar och tre olika garneringar.

Exempel på fyllning:

  • Riven ost blandat med lite smör, grädde, tomatpuré och paprika
  • Persilja-, dill- och gräslöksmör
  • Leverpastej eller smör, salt, vitpeppar och väl samarbetat köttfärs.

Garnera sedan tårtan. I Alla tiders smörgås nämndes förslag på garnering såsom

  • Kokta fina selleriblad eller annan grönsak blandat med råskuret äpple och grovt hackade nötter i majonnäs.
  • Kokt skinka i tunna skivor formade till strutar. Placera en skinkstrut på varje tårtbit så att strutarnas spetsar möts i tårtans mitt. Spritsa sedan på senap och avsluta med dill eller persiljekvistar.
  • Skivor av rökt lax. Spritsa majonnäs över och toppa med finhackade kokta morötter och finhackad persilja, eller finhackad hård kokt äggula eller äggvita. Förslagsvis även med gurkskivor på.

Klar att njuta! 

Vi är vad vi äter

Att det vi äter speglar vår tid kan ju detta vara ett exempel på, eller vad säger du? Det känns som att denna tårta kanske inte hade varit en självklar succé på fest idag då det är andra mattrender som råder och vi har andra preferenser. Och som tur är behöver man ju inte baka eget bröd varje gång man ska göra en smörgåstårta utan kan ta hjälp av t.ex. oss på Pågen. Varför inte använda en god Hönökaka för att få den runda formen, eller ta ett annat bröd och sikta på en annan form istället?

Allt snack om historia fick oss på Pågen att fundera på hur en typisk smörgåstårta för 2015 skulle se ut. Är det en surdegstårta kanske? Och vilka ingredienser skulle en sådan innehålla? Så vi bestämde oss helt enkelt för att ta fram en modernare variant av smörgåstårtan, för att jämföra med Jönköpingstårtan. Sagt och gjort, vi gav matbloggaren Johan Hedberg fria händer och bad honom tolka 2015 års smörgåstårta.

Smörgåstårta 2015-style

Det är ju roligt att tänkta nytt och uppdatera en gammal klassiker och variera sig. Så hur blev då resultatet som Johan tagit fram? Jo en tårta som flörtar med många av dagens trender, allt från vegetariskt till långkok och även matsvinnsfrågan.

Och surdeg så klart! Det blev faktiskt en surdegstårta. För 2015 års smörgåstårta bestämde sig Johan nämligen för att använda sig av vårt bröd Pågen Matildas Fina som botten.

Johan valde att göra små smörgåstårtor istället för en stor och han gjorde två olika varianter. Smidigt att få en tårtbit i portionsform. Det gör det ju enklare att äta lagom mycket och man kan dessutom äta av båda. Passar även bra idag då gästerna sannolikt har olika matpreferenser och det kan behövas valmöjligheter. Johan småtårtor är också smarta eftersom man kan använda ”vanliga” limpskivor istället för t.ex. landgångsbröd.

Så här blev resultatet:

Tårta ett – Smörgåstårta med hummus och kräm på ugnsbakad rotselleri och fetaost

Den första tårtan är ett helvegetariskt alternativ. Passar perfekt 2015 då vi är många som har upptäckt hur gott det kan vara att äta vegetariskt. Tårtan innehåller bland annat hummus som enligt Johan är grönsakernas trevligaste pastej – smart, mättande och gott. Pluspoäng om man gör sin hummus själv men de versioner man kan köpa i butikerna idag är faktiskt oftast väldigt goda.

I juli är det toppensäsong för blast som vi måste använda mer av. Till exempel på en god smörgåstårta. Från morötter och rödbetor plockade Johan spröda blad som ger tårtan smak, färg och krispig textur. Roligt och smart att man kan använda sådant som annars slängs. För vi slänger otroliga mängder mat och det är som sagt en fråga som det pratas mycket om idag. Vi vill så klart gärna bidra till att motverka matsvinn.

4 portioner Tid: 2 timmar + 30 minuter

  • 12 skivor Pågen Matildas Fina Surdeg
  • 1 burk hummus (eller hemgjord)
  • 1 rotselleri 150 g fetaost 2 dl crème fraiche
  • 1 dl cream cheese
  • Blandade örter - spenat, mangold, späd blast av morötter och rödbetor
  • Persilja
  • Stor kapris
  • Tomater
  • Salt & peppar

Sätt ugnen på 160 grader. Lägg rotsellerin på en plåt och sätt in i mitten av ugnen. Ugnsbaka i cirka 2 timmar tills den har mjuknat rakt igenom. Ta ut och låt svalna en stund. Skär ut 12 runda brödskivor med hjälp av en kakutstickare eller ett glas med smala kanter. Lägg ett rikligt lager hummus på fyra av skivorna. Toppa med örter. Placera en skiva bröd ovanpå örterna och tryck till lite försiktigt. Mosa rotsellerin och blanda med fetaosten och 1 dl crème fraiche till en grov kräm. Smaka av med salt och peppar. Bred på rikligt ovanpå översta brödlagret. Avsluta med en tredje brödskiva.Vispa samman 1 dl crème fraiche och 1 dl creame cheese. Bred ett lager utanpå smörgåstårtan. Finhacka persiljan och strö runt på nedre kanten.Toppa med skivad tomat och kapris.

Tårta två – Smörgåstårta med revbensspjäll

Det finns ju dock fortfarande många som tycker om kött så Johan tog även fram ett sådant alternativ och här hittar vi en annan trend. För vad känns mer passande idag än en långkokad tårta? Eller snarare en tårta som man fyller med kött från långbakade revbensspjäll – en av sommarens stora grilltrender enligt Johan.

Revbensspjället kan du byta ut mot något som har varit en annan stor snackis de senaste åren – nämligen pulled pork. Och du behöver inte heller långkoka om du känner att det inte hinns med utan då går det bra att köpa revbensspjäll i affären.

Även till denna tårta tar vi vara på blast som vi annars kanske skulle ha slängt.

4 portioner Tid: 30 minuter

  • 12 skivor Pågen Matildas Fina
  • 4 grillade revbensspjäll eller pulled pork
  • 1/2 + 1 dl majonnäs
  • 1 västeråsgurka (eller motsvarande mängd inlagd smörgåsgurka)
  • 1 dl ättika (16%)
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1 salladslök
  • 1 msk + 1 dl crème fraiche
  • 1 tsk worchestershiresås
  • 1 dl cream cheese
  • Blandade örter - spenat, mangold, späd blast av morötter och rödbetor
  • Färska kryddörter (gärna salvia, basilika, timjan)
  • 1 rödlök
  • Salt & peppar

Skiva gurkan tunt. Koka upp ättika, socker och vatten. Låt svalna en aning och slå det över gurkan. Låt stå och dra någon timme. Skär av köttet från revbensspjällen och finfördela det med en gaffel (alternativt pulled pork). Blanda med 1/2 dl majonnäs. Smaka av med salt och peppar. Finhacka gurka och salladslök och blanda med 1 dl majonnäs, 1 msk crème fraiche och worchestershiresåsen. Skär ut 12 runda brödskivor med hjälp av en kakutstickare eller ett glas med smala kanter. Lägg på ett frikostigt lager med köttröran på fyra brödskivor. Toppa med blandade örter. Lägg på ett lager bröd och tryck till lite lätt. Bred ut gurkröran på översta lagret och toppa med ett sista lager bröd. Vispa samman 1 dl crème fraiche och cream cheese. Bred ett tunt lager runt om och ovanpå tårtorna. Garnera med finhackade örter, en klick kött och lite rödlök.

Håller du med om att detta är tårtor som passar 2015? Hoppas det smakar.

Och till sist, åter till den första smörgåstårtan. Den hette alltså ”Jönköpingstårta”. Varför är faktiskt lite oklart och vi och många andra undrar fortfarande varför den hade det namnet? Har du svaret kanske? Hör gärna av dig till oss och berätta.

Och här kommer en länk till en film som berättar hur du gör de nya smörgåstårtorna. Lycka till!

http://youtu.be/3P1cPpsuKXo

 

Lämna en kommentar

0 kommentarer

*Obligatoriska fält. Din e-post kommer inte att visas i kommentarsfältet och vi kommer inte att använda din e-post i marknadsföringssyfte.

Pågen använder cookies för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Läs mer om cookies.